Små och stora festivaler gör en sommar

Hell---Sweden-Rock-2015

På senare år har det pratats en hel del om festivaldöden. Och den har också drabbat flera större och mindre festivaler i landet. Någon har återuppstått och nya har tillkommit. På det stora hela lever och frodas dock flera tillställningar och det är en delikat uppgift för arrangörerna att locka publik med intressanta artister och trevliga arrangemang.

Sweden Rock Festival 2015 har lagts till handlingarna, och det var som alltid en välorganiserad festival med god logistik och många bra band. I år hann jag se 28 hela konserter, varav jag plåtade 26 stycken (bilderna finns att se här!).

Sweden Rock Festival hade en line-up på drygt 80 artister/band. Av de stora banden gjorde Judas Priest en bejublad spelning, medan Mötley Crüe stod för årets fiasko. Det passar ju bra att de håller på att lägga ner bandet, men de borde nog ha tänkt på det tidigare så att fansen skulle ha sluppit se det här. Många gånger är det de mindre banden som är Sweden Rocks storhet. Bland dessa kan nämnas Hell och Carl Palmers ELP, som bägge var överraskande bra. Det är också på Sweden Rock Festival man kan få se gamla 70-talsgrupper som årets bokning av Lucifer’s Friend, vilket är rätt fantastiskt i sig.

Från stort till litet

Ett stort steg är det mellan Sweden Rock Festival med sina 33 000 besökare och den nya lilla Stockholmsfestivalen Pick Up The Steam, som arrangeras av Club Nuggets eldsjälar Daniel Josefsson och Mats Rydström. 2015 var första gången Pick Up The Steam gick av stapeln. Arrangemanget inleddes torsdagen den 11/6 med en gratis spelning av Ted Russell Kamp och Thomas Pontén på Scandic Malmen, Södermalm. Dagen efter var det filmvisning, tillika Europa-premiär, av Heartworn Highways Revisited (uppföljaren till den kritikerrosade dokumentärfilmen Heartworn Highways). Efter filmen så var dess producent Graham Leader på plats för att berätta om filmen och svara på frågor. Därpå uppträdde några svenska musiker på Bio Rio och framförde låtar från den första filmen. Kvällen avslutades med ett gästspel av Bob Wayne på Brooklyn Bar vid Hornstull strand.

Festivalen hölls dagen efter på Trädgården på Spåret, vid Skanstull. Det var strålande sol, man fick ta med egen dricka in på området, dock ej glasflaskor. De två scenerna bjöd på artisterna Christian Kjellvander, Scott H. Biram, Bob Wayne, The Goddamn Gallows, Rob Coffinshaker, Maggie Bjorklund, Gravmaskin, Shoutin’ Red, Urban Pioneers, Rambling Nicholas Heron, Hifly, Julia Frej, The Freeborn Brothers och Trixie Trainwreck No Man Band. För den som ville fortsätta så var det efterfest på Trädgården, som ligger alldeles intill, under högbron, och på söndagen var det avslutning på Stampen med Joe Buck Yourself med The Hooten Hallers och Viva Le Vox.

Det kommer mera

Även om det hittills inte känns som att sommaren har kommit igång, och då är det ändå midsommarafton dagen efter att detta skrivs, så återstår mycket; både på den lilla och större fronten. Getaway Rock Festival ligger en vecka in i augusti, men dessförinnan ska jag besöka Fest i Loge i månadsskiftet juli/augusti. Det är en liten festival i Småland som bara tar 300 besökare. Här har man lyckats boka Amon Düül II – ett av de viktigaste tyska krautrock-banden, och som jag såg på Sweden Rock Festival 2010. Och är man sugen på countrymusik så finns American Country and Blues Festival i Upplands Väsby i juli.

Det återstår som sagt en hel del av sommaren än så länge och utöver nämnda festivaler så finns det en uppsjö till att välja på. Därutöver alla enskilda spelningar på Gröna Lund, Akkurat, Debaser och andra ställen. Men det är ändå något särskilt med att åka på festival och leva festivallivet under några dagar. Med andra ord: små och stora festivaler gör en sommar!

Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.