Shades

Shades är en belgisk film, regisserad av Erik Van Looy, om en påhittad seriemördare vid namn Freddy Lebecq. Filmproducenten, tillika en före detta advokat, Max Vogel, spelad av Gene Bervoets, ger sig på sin största utmaning hittills. Genom att anlita den amerikanske Hollywood-regissören Paul S. Sullivan så hoppas han ta sin filmkarriär till en ny nivå och att hans nya produktion ska slå stort i USA.

ShadesFilmen de ska spela in handlar om seriemördaren Freddy Lebecq som avtjänar sitt straff efter att med en synnerlig råhet ha avrättat sina oskyldiga offer; allt som en hämnd på samhället efter att han tidigare har blivit felaktigt dömd till sju års fängelse för ett rån han påstår sig aldrig ha begått.

Filmproducenten Max Vogel manipulerar folk för att ge filmen publicitet, han dealar bakom ryggen på de övriga i filmteamet och räknar listigt ut hur han ska undvika att behöva betala ut några pengar till Freddy Lebecqs advokat eller hans offers anhöriga trots det avtal han ingått med dem.

Huvudrollen i filmen om seriemördaren Freddy Lebecq heter Dylan Cole (spelad av Andrew Howard), en man som är kraftigt beroende av alkohol och droger och blir besatt av förlagan för sin karaktär i filmen. Han besöker Freddy Lebecq i fängelset och tar honom i försvar offentligt, genom att ömma för att han varit ett samhällets offer för det straff han säger sig aldrig ha begått; som ett slags försvar för de onda gärningar han sedan utsatt andra för. Seriemördaren själv lyckas i slutet av filmen smita från fängelset och ta sig till inspelningen av slutscenerna i filmen.

Mickey Rourke

Mickey Rourke tillhör mina favoritskådespelare och har gjort strålande rollprestationer i filmer som det erotiska dramat 9 ½ Vecka, där han spelade mot Kim Basinger – en film som fick oförtjänt dålig kritik, Angel Heart med motspelare som Robert De Niro och Lisa Bonet, som boxare i Homeboy med Christopher Walken, Fiket, i vilken även Kevin Bacon medverkar, han spelade Charles Bukowskis alter ego Henry Chinaski i Barfly och gestaltade en före detta wrestlingboxare i The Wrestler. Och då nämner jag bara ett axplock av alla de filmer han medverkat i genom åren.

Kunde ha gjort mer av manuset

Även som skådespelare i Shades gör Mickey Rourke sin roll som regissören Paul S. Sullivan bra. Problemet jag har med filmen är att den bara är medelmåttig; inte alls i paritet med många av de filmer Mickey Rourke annars ställt upp i, och kanske borde han ha tackat nej till att göra den här filmen efter att ha läst manuset.

Det finns en del att önska, inte minst vad gäller slutet av filmen. Jag tycker personligen också att man kunde ha gjort betydligt mer av grundidén; en mycket mer spännande film. Som det känns nu så har man slarvat en del när man skrev manus. Men även i det att skådespelaren i filmen om massmördaren, Dylan Cole, börjar bestämma om hur han ska gestalta sin roll, där regissören inte längre har något att säga till om, eftersom producenten låter Cole få fritt spelrum att frångå manus. Det som i filmen om massmördaren skulle ha varit en thriller förvandlar Dylan Cole till ett drama om hur samhället svikit Freddy Lebecq.

Det blir lite orealistiskt, och jag har inget emot fantasifulla filmer i sig, men Shades hade man kunnat göra betydligt mer av om man valt en annan väg för manuset.

Skådespelare: Mickey Rourke, Gene Bervoets och Andrew Howard m.fl.
Regissör: Erik Van Looy
Genre: drama
År: 1999
Speltid: 1 tim och 33 min

 

 

 

Text: Georg Ryttman

Kommentarer inaktiverade.