Marisa Yeaman – Roadmap Heart

Artist: Marisa Yeaman
Titel: Roadmap Heart
Skivbolag: Deep Pearl Records

År: 2008
CD

Marisa Yeaman är en australiensisk låtskrivare inom americana-facket. Roadmap Heart, som är Marisa Yeamans andra fullängdare, nådde 12:e platsen på the European Americana Charts, några placeringar bättre än hennes föregångare: Pure Motive, som fick en 19-placering som bäst. Roadmap Heart är en kompetent och smakfull skiva, mestadels fylld med subtilt och vackert mejslade ballader som ”Bonneville” och ”Flying north”, men även innehållande ett par småtuffare låtar som den medryckande ”Desolate” där Marisa dels pratar och dels sjunger och ”Mercy train”.

Garrett Costigan lirar steel gitarr på den inledande ”1000 mile stare” och lyfter ljudbilden med sitt instrument, men kanske ännu mer på ”Time is cast”. Emellanåt är det lite Pretenders och Chrissie Hynes-vibbar över låtarna, speciellt i de lite tuffare låtarna. Det beror mest på Marisa Yeamans sätt att sjunga och att röstläget emellanåt ligger ganska nära. Lyssna till exempel på tidigare nämnda ”Desolate”.

Roadmap Heart är en rätt trevlig bekantskap med en samling sånger framförda med värme och känsla. Det är dock ofattbart varför man väljer att publicera texterna i det medföljande häftet mot en rörig bakgrund. När det är så litet teckensnitt och besvärande bemödar man sig inte att läsa dem. I sådana här låtar är texterna ofta en viktig del.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]