Workers In Songs – For Grandpa

Artist: Workers In Songs
Titel: For Grandpa
Skivbolag: Damn Right Records
År: 2013
CD

Workers-In-Songs-For-Grandpa

7-Beer

Workers In Songs är något så spännande som en dansk folk- och countrygrupp. For Grandpa är gruppens debutalbum, utgiven i år. De har varit verksamma sedan 2008 på Danmarks undergroundscen, och sägs i första hand vara ett live-band – ett gäng som man bör se på scenen, och som ska vara väldigt intensiva. Under 2012 nominerades Workers In Songs till Underground Music Awards, vilket ledde till en spelning med CODY på Roskilde domkyrka samt att tretton låtar spelades in och förvarades på en hårddisk. Det är de 13 spåren som nu hamnat på skiva.

Texterna handlar om allt ifrån livets positiva sidor till de mörkaste och allvarligaste. ”Kerry Max Cook” är tillägnad en tidigare dödsdömd fånge i USA med samma namn. Han satt på death row i mer än 20 år för våldtäkt och mord på 21-åriga Linda Jo Edwards; ett brott som han aldrig hade begått. Kerry arbetar sedan frigivningen mot dödsstraffet och föreläser i såväl USA som Europa. På omslaget till For Grandpa ses en naken man med en portfölj i handen, på väg bort i mörkret. En symbolik som förstärker de allvarligare texterna, om till exempel den utsatthet, frustration och ensamhet som Kerry Max Cook måste ha känt. Gruppens medlemmar skriver materialet själva, och låtarna håller genomgående bra klass. Sångaren låter stämbanden åka jojo, ibland så att självaste M.A. Numinen skulle bli avundsjuk, och växlar mellan att ta i ifrån tårna till att sjunga riktigt avspänt. Möjligen blir sången lite väl skränig i längden, och man kanske ska tona ner det något mer emellanåt, då blir också effekten större.

For Grandpa är ingen dum debutskiva och Workers In Songs är en trevlig ny bekantskap. Gruppen har hittat ett eget sound, och även om det sägs att det i första hand ska ses live, så gör de helt klart bra ifrån sig på skiva.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]