Whitehorse – Whitehorse

Artist: Whitehorse
Titel: Whitehorse
Skivbolag: Six Shooter Records/Hemifrån
År: 2011
CD

Whitehorse är inte bara huvudstad i Yukonterritoriet i Kanada, utan det är också en duo och ett äkta par sedan 2006, bestående av Melissa McClelland och Luke Doucet. Bägge två har tidigare belönats med nomineringar och olika prestigefyllda priser som till exempel Juno Awards – the Canadian Folk Music Award.

Melissa McClelland, föddes i Chicago, och har som soloartist beskrivits som en kvinnlig Tom Waits som lirar blues och americana. Jag kan tänka mig att man då tänker på låtar i stil med ”Passenger 24” på Whitehorse debutalbum. En tuff låt som ligger en bra bit utanför traditionell country, och som tidigare är inspelad på skiva av Melissa McClelland. Även ”Broken” har man gjort i ny gemensam version, då den tidigare finns på skiva av Luke Doucets. Luke är i sin tur en kanadensiskt singer-songwriter, som frånsett sin solokarriär (och numera medlem i duon Whitehorse) också är medlem i indierockbandet Veal. Toronto Star utsåg honom som den bäste unge gitarristen i landet.

Parets gemensamma debutskiva Whitehorse innehåller bara åtta låtar och speltiden är snålt tilltagen – endast 24 minuter når man upp till! De få låtarna på albumet håller annars en god kvalitet. Bland det egna materialet har en cover på Bruce Springsteens ”I’m on fire” smugit sig in. Så med två tidigare inspelade sånger och en cover bland så få låtar, borde man kanske ha väntat med att ge ut en platta. Hur som helst så är den helt okej.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]