W.

W.

Titel: W.
Regissör: Oliver Stone
Skådespelare: Josh Brolin, Ellen Burstyn, James Cromwell med flera
Tid: 131 minuter

W. står för Walker, som i George Walker Bush. Filmen W. är en politisk satir om hur den osannolika playboyen och rikemanssonen George W. Bush lyckades med konststycket att göra en etthundraåttiograders vändning och gå från alkoholiserad student på Yale, till att bli kristen kongressledamot i Texas, och därefter guvenör i samma delstat samt erövra presidentposten i världens mäktigaste land – USA!

Filmen följer George W. Bush under de vilda uppväxtåren, som en alltjämt festande bortskämd och rådvill ung man, född priviligerad och som gör oljeaffärer, spelar poker och är delägare i baseballaget Texas Rangers, till hans tid i Vita Huset. Där han omgiven av dåligt informerade rådgivare inleder kriget mot terrorismen och återupptar USA:s krig mot Irak, det krig som hans far George H.W. Bush aldrig avslutade, och störtar Saddam Hussain.

Under sin uppväxt pekas George ut som familjens svarta får av sin far, och jämförs hela tiden med sin mer skötsamme och framgångsrike bror Neil. Filmen dumförklarar inte George W. Bush direkt, utan framställer honom snarare som en människa som vill väl, men som också tagit sig vatten över huvudet, då han näppeligen är kvalificerad uppgiften som de förenta staternas president. Emellanåt är filmen lite småelak med komiska repliker, och det är också det som blir behållningen av den. Huvudrollsinnehavaren Josh Brolin gör ett bra jobb med sitt minspel, kroppsspråk och sin likhet med presidenten. I filmen förekommer också andra kända ansikten som Colin Powell, Dick Cheney, Condoleezza Rice och så klart Laura Bush.

Oliver Stone är trefaldig Oskarsvinnare och har bland annat regisserat filmer som Alexander, Natural Born Killers, JFK, Born on the Fourth of July och Wall Street.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]