Victoria Vox – Key

Artist: Victoria Vox
Titel: Key
Skivbolag: Obus Music/Hemifrån
År: 2013
CD

Victoria Vox - Key

5-Beer

Victoria Vox, vars riktiga namn är Victoria Davitt, är en amerikansk singer-songwriter som har ukulele som sitt huvudinstrument. Men Victoria spelar även trumpet, klaviatur och sjunger på plattan. Låtarna på skivan är ett urval som hon gjort tillsammans med sin producent Geoff Stanfield. Victoria Vox skrev 52 låtar – en i veckan under ett helt år, ur vilka dessa valts ut. Titeln anspelar på vårt sökande efter nyckeln till vad det månne vara; kanske framgång, lycka eller någons hjärta. Under sitt eget sökande menar Victoria att hon fann nycklarna till de låtar som nu ryms på skivan.

Musiken på Key går åt folkpophållet, ibland jazzinfluerad eller med inslag av county och soul. ”Remember the music” är småjazzig och fjäderlätt, men inget extra. På ”Mon coeur vide” sjunger Victoria på franska. Hon spenderade ett år i Frankrike när hon var 16-17 år och blandar emellanåt in en och annan låt på det språket. Första spåret ”Daffodil” tillhör skivans bästa och hade funkat bra på franska även den. Ukulelen har en framträdande roll i instrumenteringen, men det är även gott om fiol och cello, förutom gitarrer, bas och slagverk.

Om de 11 utvalda låtarna som slutligen hamnade på Key verkligen är det bästa Victoria Vox lyckats åstadkomma bland de 52 hon skrev under ett års tid har jag ingen aning om, men i så fall har jag svårt att tänka mig att hon kan livnära sig på musiken. Det är inte dåligt, men det finns ganska många artister som gör liknande låtar.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]