V/A – Singing Through The Hard Times – A Tribute To Utah Phillips

Artist: V/A
Titel:  Singing Through The Hard Times – A Tribute To Utah Phillips

Skivbolag: Bonnier Amigo
År: 2009
Dubbel-CD

Bruce ”Utah” Phillips var en av de stora folksångarna. I nästan 30 år reste Utah runt i USA och Kanada, berättade historier och sjöng sina och andras sånger. De var lapptäcken av längre historier, arbetarsånger, bitar om luffare, järnvägen och med politiska budskap. Utah Phillips sjöng och berättade om de människor han mötte på vägen. När Utah tvingades dra ner på sitt turnerande hade han en egen radioshow en timme i veckan, och han ställde upp inför varje presidentval sedan 1969. På sin ålders höst förstod sig Utah inte på den nya tekniken, han kunde inte resa omkring längre och framföra sina verk och den 23 maj 2008 avled han efter en tids sjukdom. Den här dubbel-cd:n är en hyllning till Utah  Phillips!

Utahs sånger framförs av en mix kända och okända musiker. Kvaliteten är därmed blandad. Bland de kända medverkar Emmylou Harris och Mary Black på ”Green rolling hills of West Virginia”, Pete Seeger på ”Or else! (one-a these days)” och Tom Paxton framför ”I remember loving you”. Emmylous och Marys låt tillhör de bästa  på skivan. Det finns också en del halvdana låtar och rent skräp som “If I could be the rain” med Faith Petric och den helt vokala ”Kid’s liberation” med Judy Cook. Som kuriosa kan nämnas att Utah Philips son Brendan Philips gör en version av ”Paddy welcome back”, med sitt band Fast Rattler.

Texterna till de låtar Utah framförde är det primära. Här ifrågasätts slöseriet med våra naturtillgångar i ”All used up” och Titelspåret ”Singing through the hard times” skrev Utah Philips för det fredscenter som han hjälpte till att organisera i Grass Valley, Kalifornien. Trots att versionerna är nyinspelade så förmedlar skivan ofta den varma känslan från en gammal musiktradition, men ojämnheten drar ner betyget och två skivor i rad blir rätt mättande.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]