V/A – Blandade artister – Kvarnsveden Julkonsert

Artist: V/A – Blandade artister
Titel: Kvarnsveden Julkonsert
Produktionsbolag: Dalavision
År: 2008
DVD

Sista torsdagen varje månad håller Dalarnas Country Music Club (DCMC) jamsessions i Kvarnsveden, Folkets hus. Där får vem som helst dra av några låtar på scenen, mot gaget av en kopp kaffe. Trevligt och opretentiöst. Husband är County Cream. Lagom inför julen, den 27 november, höll gänget bakom jammen en julkonsert i Kvarnsveden. Detta resulterade sedan i en DVD, producerad av Dalavision.

Det finns en hel del att önska när det gäller DVD:n från julkonserten. Omslaget och skivan, som är hemgjorda, innehåller ingen information alls om vilka som medverkade, vilka låtar som spelades, vilka personer som filmade, redigerade, speltid etcetera. Några eftertexter finns heller inte som förkunnar detta när DVD-skivan spelas upp. Det är en två- eller trekamerainspelning, och kvaliteten på själva filmningen är helt okej, även om publiken förståeligt nog sitter i mörker när kameran sveper över dem. Även ljudupptagningen är bra, frånsett att det slår över några gånger.

Redigeringen är ett kapitel för sig. Filmen börjar med att kvällens konferencier ber Tommy Backström i Country Cream att presentera de tre killar som just gått upp på scenen; kameran sveper över killarna och i bakgrunden skymtar vi även Anders Brundell från Annicka & The Countryneers. Konferenciern förkunnar att vi då har möjlighet att njuta av deras vackra musik. Klipp! Istället sitter en herre med gitarr, som jag tror är Greg Thomas som nyss presenterades, och bredvid honom hans dotter Matilda. De river av en låt tillsammans på sina gitarrer. Klipp! Så kommer vi mitt in i Country Creams spelning där de just avslutat en låt. De står på scenen resterande del av den 52 minuter långa DVD-skivan. Country Cream drar igång ett par snygga country-dängor som The Mavericks ”All you ever do is bring me down” och Merle Haggards ”Sing me back home”, varefter tomteluvorna åker på och julstämningen kan infinna sig till bland annat Elvis ”Blue Christmas”, Bing Crosbys ”White Christmas”, Garth Brokes ”Santa looked a lot  like daddy” och Ernest och Justin Tubbs ”I’ll be walking the floor this Christmas”. Det svänger bra om Country Cream och stämningen i salongen verkar gemytlig. Var du på plats, kan du inte få nog av julen och/eller Country Cream, eller har du en hundring över och vill stötta ett hedervärt svenskt countryarrangemang så är det bara att slå till!

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]