Trailerpark Idlers – Death, Jail Or Hillbilly Music

Artist: Trailerpark Idlers
Titel: Death, Jail Or Hillbilly Music
År: 2010
CD

Så var det dags för lite nytt från Trailerpark Idlers. Jag har väl aldrig tidigare fått ett så utförligt och roligt bakgrundsmaterial till hur en låt kan komma till, som i den medföljande presentationen till skivan. Där berättas om Morgan Hellmans barndomsgrannar i 70-årsåldern. I korta ordalag kan återges att grannarnas föräldrar varit prisbelönta för sin skötsel av gården på 30- och 40-talet, och barnen lovade att bevara gården intakt efter deras bortgång. De tog det så ordagrant att de varken lagade trasiga tegelpannor eller bytte fönster när det gick sönder. Och såväl gård som mark växte igen. När sedan skogsvaktaren kom med sitt arbetslag för att röja skog,  åkte bössan fram. Det gav upphov till ”Shotgun waltz”, som även finns i annan tappning på Trailerparks första skiva. Vidare så uppges att även texterna till de övriga låtarna på cd:n bygger på verkliga  händelser.

Annars känns soundet igen från tidigare Trailerpark-plattor; cajunstuket, som ofta återfinns mer eller mindre i ljudbilden hörs återigen tydligt i ”Smoke along the tracks”, Miss LisaLees och Morgan Hellmans röster delar upp materialet sinsemellan, rytmen hålls igång utan trummor numera och instrumenteringen i övrigt känns igen från tidigare plattor.

Trailerpark Idlers är alltid ett jämnt och säkert kort, och införskaffar du Death, Jail Or Hillbilly Music så lär du knappast bli besviken den här gången heller.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]