Swinging Doors – Without Goodbye

Artist: Swinging Doors
Titel: Without Goodbye
Skivbolag: Doghowl Records
År: 2008
CD

Åttmannabandet Swinging Doors, döpt efter Merle Haggards låt med samma namn, från Luleå debuterar på skivfronten med sin cd Without Goodbye. Samtliga tolv låtar är skrivna av paret Maria och Björn Erixon. Swinging Doors kallas själva sin musik för alternativ country, och det får man stämma in i. Här finns förvisso fiddle, mandolin, steel gitarr och dobro, förutom gitarr, trummor och bas, men soundet är mer åt det poppiga hållet än åt riktig Texas-country.

Inledande ”Waitress blues” är av lite rockigare tongångar, liksom ”Mothers soul” som handlar om det meningslösa kriget och de offer det skövlar, vilket vi dagligen möts av via media. Men skivan rymmer också lugnare spår som ”Little angel” och ”Where”, med sin sparsmakade steel gitarr i bakgrunden. Lite ovanligare på countryplattor är annars att Swinging Doors använder sig av orgel på till exempel ”Bus 28”, men bandet har också lånat in andra musiker på trombon, trumpet och saxofon med mera.

Sammantaget gör Swinging Doors sin grej professionellt och snyggt, men låtarna sätter sig inte riktigt och det kanske heller inte är så där jätteoriginellt. Bäst tycker jag om ”Where”.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]