Spinning Jennies – Det Våras För Werther

Artist: Spinning Jennies
Titel: Det Våras För Werther
År: 2011
CD

Jag har sett Spinning Jennies live ett par gånger och det är en originell och trevlig kvintett, som har hittat en egen spännande nisch i svenskt musikliv. Gruppen spelar oldtime, folk och bluegrass, och det är lätt att dra paralleller mellan gruppens musik och bandnamnet. Musikerna är kompetenta och man kan se framför sig hur de står och spinner på de egna  instrumenten för att tillsammans bygga en helhet i låtarna.

Spinning Jennies förser samtliga låtar med svenska texter, ofta med ett politiskt vänsterperspektiv, om hur det är att förlora sitt jobb, som i den dagsaktuella och satiriska ”Flexibel”, eller om ett kylslaget kapitalistiskt Sverige utan framtidsutsikter i ”Istid”. Många texter har stark lokal anknytning till olika Stockholmsförorter, vilket är charmigt. På slutet har man  bytt ut ett par medlemmar i gruppen, som idag består av Agnes Odén, fiol, Erik Berggren på banjo och mandolin, David Ritschard, sång och gitarr, Jonatan  Eklund på dobro samt Amanda Forsman Östberg på kontrabas, varav de två förstnämnda är relativt nytillkomna. Jag får starka vibbar från 70-talets Gärdesfester och liknande när jag hör Spinning Jennings skiva. Musiken är tidlös och fungerar likväl i en lada utanför Stockholm, fylld med countryfolk – där damerna svänger kjoltyget i en virvlande countrydans och gubbarna står i  hattar och smuttar på skummande öl – som på en äng i en Stockholmspark, där folk samlas på filtar med picknickkorgar och lyssnar på musik.

Om skivan kommer att medföra en Werther-effekt återstår att se, men det svänger, är snyggt och välspelat och det finns mycket som talar för att det åtminstone kommer att våras för Spinning Jennies.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]