Spinning Jennies – Den Sista Sommaren

Artist: Spinning Jennies
Titel: Den Sista Sommaren
Skivbolag: Hot Greasy Records
År: 2013
CD

Spinnig Jennies - Den Sista Sommaren

6-Beer

Den Sista Sommaren är Spinning Jennies uppföljare till Det Våras För Werther. Med sina svenska texter och sin oldtime, folk och bluegrass fortsätter gruppen på den inslagna vägen. Man känner igen sig i såväl musiken som texterna, där de politiska inslagen blandas upp med små kärlekshistorier och reflektioner över olika situationer.

Instrumenteringen består av banjo, akustisk gitarr, fiol, ståbas, dobro och sång. Frånsett det egna skrivna materialet ryms även en svensk version av ”Banks of the Ohio”, som här heter ”Vid Höga kustens rand”, vilken är en mordballad från 1800-talet som bland andra Johnny Cash, The Carter Family och Olivia Newton-John har spelat in. ”Inget hem här i världen”, är gruppens version av ”I can’t feel at home in this world anymore” . Även den inspelad av The Carter Family, men också av Jim Reeves med fler. Plattan rymmer sammantaget 14 låtar. Spinning Jennies har efter många medlemsbyten under åren nu funnit sin fasta sättning; samma musiker som på förra albumet från 2011.

Musikaliskt och textmässigt har bandet också hittat sin form och det är småcharmigt och fartigt, men samtidigt så kan gruppen få svårt att utveckla sin musik som det känns. Låtarna på Den Sista Sommaren kunde lika gärna ha legat på föregångaren, och tvärtom. Den som lever får se …

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]