Nicky Swann – Matches & Dispaches

Artist: Nicky Swann
Titel: Matches & Dispaches
Skivbolag: Nicky Swann
År: 2010
CD

Med en grund ur blues, folkmusik och country har Nicky Swann gått från att ingå i en duo till att bli sin egen. Enligt Nicky Swanns egen utsago så är hennes tre största influenser Janis Joplin, Carole King och Paul Weller. Musiken på Matches & Dispaches är dock väldigt varierad och spänner från folkmusikaktiga ”Little bird”, till fräckt småjazziga ”Hold on” och från lite tuffare, rockiga ”Crash and burn” till lugna, vackra ”Long time” – och då har jag bara nämnt de fyra första låtarna på albumet. Hon vågar variera sig på plattan, men mestadels är hennes musik på skivan avslappnande, nästan meditativt och bjuder in till ett stilla lyssnande på sofflocket.

Matches & Dispaches består av en samling sånger om kärlek och död. Elva av skivans spår är nyskrivna originallåtar, men Nicky Swann gör även en sensitiv, soft nyinspelning av Beatles ”I want to hold your hand” och bjuder på sitt eget finstämda arrangemang av ”All through the night”, ett gammal traditionellt Walesiskt poem. ”One step up” är den låt som är mest traditionell country på skivan, och den svänger bra.

Nicky Swann är inte bara en välsjungande dam, utan trakterar också gitarr, piano, mandolin och melodica. På albumet ryms utöver hennes egna instrument cello, violin, steel gitarr och dobro samt naturligtvis trummor och bas. Det är en trevlig skapelse som Nicky Swann har arbetat ihop och som passar utmärkt lite senare på kvällskvisten framför brasan, om man nu är lyckligt lottad att ha en sån inomhus.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]