Jan Seides – Siren Songs

Artist: Jan Seides
Titel: Siren Songs
Skivbolag: Panda Productions/Hemifrån
År: 2013
CD

Jan Seides - Siren Songs

6-Beer

Från Austin, Texas, kommer denna sångerska och singer-songwriter. Jan Sides tog pianolektioner i 14 år, studerade pianospel, komposition och utforskade olika musikstilar som folk, jazz, pop, rock och country vid University of Texas School of Music.

Jans varierade bakgrund slår också igenom i musiken på plattan, där hennes olika musikinfluenser återspeglas i de olika spåren. Till sin hjälp på Siren Songs har hon också anlitat välkända musiker från Austin, som Lloyd Maines, Jeffrey Barnes, Richard Bowden, David Webb och Sue Young. Texterna på Siren Songs består av en blandning av självupplevda och uppdiktade små historier. ”Dishonesty” är en stämningsfull sång om att vilja eller inte vilja se sanningen i vitögat; något som kan vara jobbigt för personer som saknar självinsikt. ”Circle of friends” domineras av piano, med stråkar i bakgrunden, och låter mycket musikal. ”Behind closed doors” är en låt som handlar om familjehemligheter i ett hem med en våldsam make och där folk blundar för av vad som händer hos grannarna, medan ”Femme fatale” kunde vara en låt i filmen Cabaret med Liza Minelli. Den enda riktiga countrylåten på skivan är ”Gotta dance”.

Siren Songs flyter stilla fram genom Jan Seides musikaliska landskap, där en del låtar växer sig starkare än andra och somliga är lite halvt vissnande. De olika musikstilarna som influerat Jan Seides är kanske nödvändiga för att ge skivan liv, samtidigt som den samlade ljudbilden håller skivan samman.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]