Billie Jo Spears – Country Girl: 20 Favourite Songs

Artist: Billie Jo Spears
Titel: Country Girl: 20 Favourite Songs
Skivbolag: Prism
År: 1995
CD

Billie Jo Spears, föddes 1937 i Beaumont, Texas, och avled i december 2011 – 10 dagar före julafton. Fem gånger nådde hon en topp tio-placering på den amerikanska countrysingellistan. Hennes enda listetta under alla år var ”Blanket on the ground” från 1975. Den här samlingsskivan innehåller 22 spår och de flesta av dem spelades egentligen in på vinyl i syfte att säljas genom tv-reklam.

På skivan finns självklart hennes största hit ”Blanket on the ground” med, men också den trevliga ”Crystal chandeliers”, som var Charlie Prides signaturmelodi utanför USA, men som aldrig ens gavs ut som singel på hemmaplan. ”Queen of the silver dollar” är en gammal Doctor Hook-låt, vilken även spelades in av Emmylou Harris på det underbara albumet Pieces of the sky. Här finns också Buck Owens ”Cryin time”, Pee Wee Kings ”Tennessee waltz”, Kris Kristoffersons “For the good times” och “Blue bayou”, som Roy Orbison hade en enorm hit med. Som du förstår är skivan späckad av gammal god musik, smakfullt och traditionellt framförd av Billie Jo Spears. Med 16 studioalbum i ryggsäcken så har det funnits en hel del godis att välja bland när man valde låtar till skivan, och det har man gjort med bravur. Jag blir klart sugen på att höra hennes gamla studioalbum efter att lyssnat igenom den här trevliga inkörsporten till hennes musikskatt.

Country Girl: 20 Favourite Songs är en härlig samling med ofelbara inspelningar, som ger en bra sammanfattning av Billie Jo Spears musikaliska värld. Det ligger mycket nostalgi nedplöjd i låtarna till den här skivan, och det kommer alltid väl till pass.   

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]