The Refreshments – The Refreshments Jukebox – Refresning Classics

Artist: The Refreshments
Titel: The Refreshments Jukebox – Refresning Classics
Skivbolag: Bonnier Amigo
År: 2008
CD

The Refreshments nya cd, som finns på skivdiskarna den 4/6, är ett 15 låtar långt pärlband av gamla godingar från 1940 och in på 1960-talet. Men det är inte de standardlåtar man kunnat förvänta sig, när bandmedlemmarna samlat sina favoriter. Var och en fick skriva ner sina tio favoritlåtar, ur vilka man sedan gjorde urvalet till plattan. Dock inleds cd:n med den nyskrivna sången ”Jukebox” (egentligen specialskriven till The Refreshments av en trio från Gävle, redan för några år sedan, men som har legat på vänt).

Skivan är en hyllning till bandets rötter, och från början var kriterierna att varje låt skulle vara minst en miljonsäljare och helst ha toppat Billboard. Konceptet höll dock inte, vilket var en jäkla tur då skivan förmodligen hade blivit mycket mer förutsägbar i sånt fall. Här finns Hollywood Flames genombrottslåt ”Buzz-buzz-buzz”, i vilken Bobby Day ingick, Dick Haymes hit ”Love letters”, som Oscarsnominerades till krigsfilmen Love Letters 1945, och som även Elvis gjorde en fantastisk version av på lp:n med samma namn. ”Down the road apiece”, skriven av Don Raye 1940, Fats Dominos ”The fat man” från 1949, vilken av många anses vara den första riktiga rock n’ roll-låten och som dessutom var den enda låt samtliga bandmedlemmar hade med på sina listor. Och precis som under de åren så är skivan inspelad så gott som helt live i studio.

The Refreshments är en av de här grupperna som man vet vad man får när man köper deras album. Det är samma gamla goa, drivande rock n’ roll med deras inarbetade Dave Edmunds-influerade sound i botten. Micke Finells feta sax gör sig alldeles utmärkt på Jimmy McCracklins ”Georgia slop”, och Johan Blohms Jerry-Lee-pumpande piano sitter som en smäck i The Killers ”High school confidential”. Det här är en riktig partyplatta, vars ljud lär strömma ut ur en massa nedcabbade Chevor den här sommaren.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]