The Refreshments – Christmas Spirits

Artist: The Refreshments
Titel: Christmas Spirits
Skivbolag: Bonnier Amigo
År: 2007
CD

För fyra år sedan släppte The Refreshments en cd med  jullåtar. De fick stora framgångar med skivan som sålde platina och nu vill man uppenbarligen återupprepa den bedriften. Christmas Spirits är en skiva med låtar på julteman; allt ifrån Slades ”Merry X-Mas everybody”, och Buck Owens/Don Richs ”Santa looked a lot like daddy” till traditionella julsånger som ”Frosty the snowman” och eget skrivna låtar.

Men frånsett jultemat så låter det här som The Refreshments etablerade sound. Inga bjällror eller liknande har införlivats i musiken. Det är bra skit helt enkelt! Men med tanke på alla de julskivor som ges ut inför varje ny vinter så tillför den inget direkt nytt. Kanske bör banden och artisterna fundera på varför de ska ger ut ännu en julskiva, om de inte kan hitta något sätt att förnya jullåtarna.

Därmed blir det också roligare att höra gruppens egna låtar. Bland det eget skrivna materialet vill jag framhålla ”Hey there darlin’” som påminner om Jerry Lee Lewis countrymaterial samt Finells ”She’s in love with Santa” som har det där härliga Refreshments-drivet. Den mest innovativa sången på skivan är annars Arnells omarrangerade och textsatta version av Mozarts ”Forever Shining Star”.  Sedan är jag ju svag för ”Silent night”, som tillsammans med ”On Christmas day” finns som bonuslåt att ladda ner, i en lite rockigare version än vanligt.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]