Roger And The Rockers – Unknown Man

Artist: Roger And The Rockers
Titel: Unknown Man
Skivbolag: Bluehall2
År: 2008
CD

Unknown Man är Roger And The Rockers första album. Roger Häggström är den musikaliska grundbulten i bandet. Han har skrivit samtliga låtar på skivan, vars material har spelats in under tre års tid, tillsammans med olika musiker och vänner – allt från rena amatörer till Mats Byström, som trakterar allt från gitarrer, till mandolin, banjo, bas och slagverk med mera. Mats ligger även bakom det mesta av körsången på skivan. Musiken är mestadels akustisk, rak, avskalad americana.

Cd:n innehåller 17 spår, och det är en charmig och lite säregen skiva. Texterna berör ämnen som utanförskap i ”Out of this place”, svårigheter att förstå det motsatta i könet i den inledande, lite manschauvinistiska låten ”Educated man” och hopp om en bättre värld, trots krig och elände i den folkmusikbetonade ”I got hope”. Men här finns också naturromantik i ”Snowy  mountain” och andra ämnen.

17 låtar kanske är några för många, då kvaliteten varierar lite. Titelspåret ”Unknown man” tillhör mina favoriter, med sin utpräglade banjomelodi, liksom tåglåten ”What a ride”, medan ”Dead end town” försvinner ut i tomma intet.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]