Alecia Nugent – Hillbilly Goddess

Artist: Alecia Nugent
Titel: Hillbilly Goddess
Skivbolag: Rounder Records
År: 2009
CD

Hillbilly Goddess är den inom country- och bluegrasskretsar hyllade amerikanska sångerskan Alecia Nugents tredje album. Redan som tonåring sjöng hon i faderns Southland Bluegrass Band. Till bröstmjölken hade hon fått sina dagliga doser av de gamla bluegrasshjältarna i hennes fars smak: The Stanley Brothers, Flatt & Scruggs, Jimmy Martin med flera. På egen hand utvecklade hon en fablesse för artister som George Jones, Conway Twitty, Merle Haggard, Reba McEntire och Dolly Parton. Därför känns det också naturligt att hennes musik blir en korsning av de båda elementen; bluegrass och country.

Banjon och fiolen har sina framträdande platser på albumet, och Alecia har en stark och fin röst. Textmässigt har Alecia Nugent sökt djupare och mer poetiska ämnen på Hillbilly Goddess än på de föregående skivorna, och hon berättar gärna små historier. Titelspåret handlar om en ung kvinna som föredrar det enkla okomplicerade livet på landet. Hon hittar sin blivande make i en farmare, ser shopping som en förbannelse och har en Smith & Wesson i handväskan istället för Dolce & Gabanna. ”The Nugent family band” handlar om hennes minnen när hon som nioåring fick kliva upp på scenen och sjunga med i sina föräldrars band.

Alecia Nugents senaste skiva är en mycket trevlig bekantskap. Mixen av traditionell country och bluegrass fungerar alldeles utmärkt, och med sig på skivan har hon en hoper kompetenta musiker. Så frågan är: Vem vill inte ha en egen hillbilly goddess att komma hem till efter dagens slut?

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]