Zoe Muth & The Lost High Rollers – Starlight Hotel

Artist: Zoe Muth & The Lost High Rollers
Titel: Starlight Hotel
Skivbolag: Signature Sounds Recordings
År: 2011
CD

Sverige-aktuella Zoe Muth är uppvuxen i Seattle under MTV-eran på 1980-talet, inte direkt något mecca för traditionell countrymusik. Zoe växte upp med artister som Buddy Holly, The Beatles, Bruce Springsteen och Bob Dylan. I high school började hon söka sina musikaliska förebilders rötter, och läste på om amerikansk folkmusik och traditionell countrymusik. Det var också då hon kom i kontakt med Woody Guthrie, Leadbelly, och the Carter Family. I countrymusiken hittade hon sig själv och de historier som hon ville berätta. Hennes far hade en enorm skivsamling och i källaren stod en jukebox som hon och hennes  syster gärna lyssnade till.

Starlight Hotel är Zoe Muths andra album, och ett riktigt bra sådant. Hon sjunger själfullt och med stor trovärdighet. Ethan Lawton från The Lost High Rollers, med sin mandolin, och Dave Harmonson som bland annat lirar Dobro och pedal steel ger rikligt med näring till de tio låtarna på albumet. Texterna håller sig inom ramen för öde landsvägar, barromantik och honky tonk-drömmar, såsom brukligt är inom denna genre. Kvaliteten på materialet är jämn och hög, och det är svårt att motstå sånger som ”If I can’t trust you with a quater” och inledande ”I’ve been gone” med sitt schyssta inledande trumpetspel. Det finns inte ett dåligt spår på Starlight Hotel.

Missa nu inte att Zoe Muth & The Lost High Rollers turnerar runt i Sverige i dagarna och bland annat besöker Big Ben i Stockholm  den 27:e februari. För övriga datum, se Countrywoods kalendarium. Och kanske har du möjlighet att köpa ett ex. av Starlight Hotel i samband med detta.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]