Tony McLoughlin – The Contender

Artist: Tony McLoughlin
Titel: The Contender
Skivbolag: Wild Eye Records/Hemifrån
År: 2013
CD

Tony McLoughlin - The Contender

7-Beer

Irländske Tony McLoughlin skivdebuterade år 2000 med albumet Cinerama och har nu kommit fram till sin femte fullängdare – The Contender. En inte alls så dum skiva.

Från folk/roots-ballader till rockig Americana och blues; i samma anda som bland andra Bruce Springsteen, John Cougar och Tom Petty. Så kan man sammanfatta irländske Tony McLoughlins musik på The Contender. Det fina i kråksången är att Tonys musik inte alls känns som något plagiat, utan står helt och hållet på egna ben. En stor del i det hela har hans producent på albumet Ben Reel och de musiker som bidragit med sitt lite tunga tajta komp. Några särskilda irländska tongångar hörs inte på plattan, utan istället känns musiken mer amerikansk. Tony McLoughlin har en kraftfull skrapig röst och han har skrivit allt material själv eller tillsammans med andra. Redan på det inledande titelspåret ”The contender” sätts agendan med sin mustiga rytmsektion, kraftfulla gitarrer och orgel. ”I found a star” visar istället upp en lite lugnare, melodisk sida av Tony McLoughlin och ”I get the message” och ”You on my mind again” är något mellanting till dessa två låtar. ”Turn the music on” rockar på fint. ”Keep your powder dry” är absolut inte dum den heller.

The Contender med Tony McLoughlin är ett lysande exempel på bra americana. Det är en bra känsla i låtarna och produktionen robust och fin.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]