Mike And The Strangers – Son Of A Vagabond

Artist: Mike And The Strangers
Titel: Son Of A Vagabond
Skivbolag: Strange Music
År: 2009
CD

Son Of A Vagabond damp ner i Countrywoods brevinkast för en dryg vecka sedan, och blev kvar i datorns cd-spelare ett bra tag. Gruppen varierar eget material med covers, på de 15 spåren som skivan rymmer. Mike And The Strangers har ett par duktiga låtskrivare i gruppens trummis Christian Johansson och sångare Micke Fredriksen. De egna låtarna håller överlag en jämn och god kvalitet. John-Åke Gladh har skrivit det instrumentala spåret ”River rag”, som jag tycker är skivans svagaste spår, och gänget har fått hjälp av Chanda Borvall med att plita ner några av albumets texter.

Från Merle Haggards repertoar har man lånat ”Ramblin’ fever”, ”Sing me back home” och bonusspåret på skivan ”Today I started loving  you again”. Ur Dwight Yoakams låtskatt gör Mike And The Strangers en stämningsfull version av ”I sang dixie”, som inleds med Mikes sång, understödd av långa ackord på Pär Forsbergs Hammond. Och av Travis Tritt har man lånat ”Don’t give your heart to a rambler”.

Det egna materialet innehåller rockiga tongångar i ”Slow down”, lugnare diton i ”The waitress”, med vispar på trumskinnen och pianounderstöd, samt ett gäng honky tonk-svängiga alster. Son Of A Vagabond är en trevlig produktion, med välsmakande toner som mättar hungrande countryöron. Den här skivan köper man inte för att stöda svensk countrymusik, utan för att den är jäkligt bra!

Georg  Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]