Elaine Mahon – Rise

Artist: Elaine Mahon
Titel: Rise
Skivbolag: Gatorbone Records/Hemifrån
År: 2013
CD

Elaine Mahon - Rise

6-Beer

Rise är Eliane Mahons andra skiva och ytterligare ett bidrag till singer-songwriter-traditonen där modern amerikansk folkmusik står i fokus. Hennes röst ligger i de högre registren, ackompanjerad av sitt akustiska gitarrspel som grund och förstärkt av inhyrda musiker på banjo, bas, cello, dobro, fiol, mandolin och slagverk, så bygger hon sin musik.

Texterna är många gånger naturnära och poetiska och beskriver ofta vackra omgivningar i USA:s natur, de handlar om hopp, liv och död och om att vara ödmjuk inför vår närvaro på Jorden. Det är små finstämda visor Eliane Mahon presenterar för lyssnarna. Ett trevligt inslag är att hon skriver små kortfattade presentationer om låtarna i innekonvolutet och förklarar hur sångerna kommit till. Sångerna på Rise har Elaine Mahon skrivit under två periodern, den ena då hon känner att hon vaknat upp och den andra då hon i sitt inre sökande upptäckt sig själv och genomgått en del förändringar. Låtskrivandet till skivan blev därmed en slags reningsprocess som hon kom ur full av hopp och glädje.

Elaine Mahon serverar nästa en timme lyssning av små fina låtar på Rise. Hon har en fin röst som följer musiken som en båt på vågorna. Det är jordnära, vilsamt och passar fint som morgonmusik; just som idag – en solig tyst och avslappnad dag utan måsten och krav.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]