The Long Gone Smiles Band – Nashville

Artist: The Long Gone Smiles Band
Titel: Nashville
Skivbolag: Blue Standard Music
År: 2007
CD

Så har The Long Gone Smiles Band kommit ut med sin debut-skiva – en sexspårs-cd. Michael Lindgren, som startade gruppen tillsammans med Birgitta Adamson och till  en början drev den som en duo, har skrivit samtliga låtar själv, frånsett den avslutande instrumentala ”The badger” som Sven Faringer har plitat ihop och som hänger ihop med ”There’s a horse under my saddle”. Numer har gruppen utökats till en sextett och utöver nämnda tre personer ingår Anders Hallman, Pigge Mattis samt Ove Sundeson.

Skivan inleds med den medryckande låten ”Nashville” som också fått bli albumets titel, men gruppens musik ska definitivt inte förväxlas med Nashville-country. Istället är det fokus på hillbilly music, inspirerad av hur den en gång i tiden spelades av Jimmie Rodgers och Hank Williams. Skivans andra spår – ”The brakemen on the Memphis train” – är en hyllningslåt till Michaels husgud Jimmie Rodgers som arbetade som bromsare vid järnvägen och fick smeknamnet ”the  singin’ breakman”.

Nashville består av en dryg handfull små berättelser med sparsmakad musik, fina melodier, vackra harmonier och trevlig stämsång, framförd med en enkelhet och behagligt  avskalad charm. Inom sitt gebit har The Long Gone Smiles Band inte mycket konkurrens idag och Nashville är given för dem som gillar äldre country, men med den skillnaden att den här skivan samtidigt känns fräschare då den spelats in på modernare utrustning år 2007.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]