Lydia Loveless – Indestructible Machine

Artist: Lydia Loveless
Titel: Indestructible Machine
Skivbolag: Bloodshot Records
År: 2011
CD

Lydia Loveless, som är aktuell för en vårturné i Sverige tillsammans med Will Courtney och  Richard Lindgren – under namnet Triple Troubadours 2, spelar en märklig blandning av country och punkig rock. Det är hårda och stökiga gitarrer i förgrunden, som tillsammans med hennes 22-åriga röst och den countrymusiken hon vuxit upp med lägger grund för låtarnas uppbyggnad. Lydia växte upp på en farm i Coshocton, Ohio. Hennes far drev en bar med levande countrymusik, och så småningom flyttade hon till Columbus, Ohio, där hon fann punkrocken.

Det är kul att countryn hittar nya vägar som inte bara är  mainstream och pop-baserad, utan att artister som Lydia Loveless ger musiken en rejäl dos attityd. Speciellt när det funkar så här bra. Jag tror det är ett vettigt sätt att bygga broar till rockpubliken, så att de också vidgar sina vyer och  upptäcker den riktiga genuina countrymusiken. Lydia Loveless visar också på ”How many women” att hon hanterar traditionell countrymusik väl, medan ”Jesus was a wino” är en countrystänkare med rått, distat gitarrljud som toppar härligheten. Och ”Do right” tar dig med på en rejäl rodeoritt med banjo och såklart – den distade elgitarren. På den avslutande ”Crazy” är det istället akustisk gitarr och fiol som tar över musiken.

Indestructible Machine är en klart positiv överraskning av denna unga tjej, som sjunger som om hon inte gjort annat, utan vore en sedan länge etablerad artist. Det här får ni inte missa, när hon kommer till Sverige för en rad spelningar i februari/mars.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]