Little Green – Little Green

Artist: Little Green
Titel: Little Green
Skivbolag: Brewhouse
År: 2007
CD

Little Greens debut cd är en mjuk stämningsfull skiva, mer att lyssna till på björnfällen framför den sprakande brasan i det timmerstockshus man önskar man hade, än att slänga på för att få fart på partyt som just stannat av.

Göteborgsgruppen Little Green spelar någon slags folkmusik med ingredienser av bluegrass och country. Själva definierar de sin musik som ”altgrass”. Och de har verkligen gjort något eget av denna mix. Det tar några lyssningar att komma in i skivan och man måste vara i rätt sinnesstämning för att ta till sig musiken. Little Green bildades 2004 av Thomas Pontén och Andreas Johannesson, vilka också skrivit allt material på den självbetitlade skivan. Till en början var Little Green en singer/songwriter-duo, vilket går igenom i musiken utan att man riktigt kan säga att låtarna är av den traditionen. Förstärkta med Karl Wassholm och Andreas Kjellberg har gruppen sedan utvecklat sitt sound. En av de stora influenserna är Neil Young, vilket blir väldigt tydligt när man lyssnar till ”Have it your way”, med skön pedal steel av Anders Danielsson, och på ”Here we are again”.

Cd:n är tajt och smakfull med snygga melodier, och det skulle inte förvåna mig om tvåorna i alt country-grenen i 2006 års Country-SM kommer att lägga beslag på förstaplatsen innevarande år.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]