Arthur Lee Land – Cracked Open

Artist: Arthur Lee Land
Titel: Cracked Open
Skivbolag: Perfect Groove Records/Hemifrån
År: 2012
CD

Arthur Lee Land - Cracked Open

5-Beer

I och med Cracked Open så har Arthur Lee Land gett ut fyra fullängdare. Arthur är en singer-songwriter och multiinstrumentalist, vars musik befinner sig i americanaland. På skivan har han tagit hjälp av producenten Bil Vorndik, som vunnit grammys och arbetat med bland andra Alison Krauss, Bela Fleck och Doc Watson.

Arthur Lee Lands musik sorteras in under epitetet electro-americana; där högteknologi möter rotmusiken, och på skivan intar Aaron Shiers förprogrammerade trummor, samplingar och synthspel en viktig plats. Själv lirar Arthur gitarr, banjo, mandolin, bas och slagverk på skivan, förutom  att han också sjunger. Musiken är en blandning av folk-rock, afro-grass  (worldbeat/bluegrass) och elektronika. Arthur Lee Land blandar genrer friskt och har tidigare turnerat med folk-rock, country och rotmusik. Inspirationen till detta musikaliska hopkok fann han efter att ha turnerat i västra Afrika. Och det bevisar väl att musiken inte har några som helst gränser?

Cracked Open är en ganska jämn produktion musikaliskt, men kvaliteten på låtarna skiljer sig en del. Öppningsspåret ”Cracked open” tillhör dem som inte är så tokiga.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]