Toby Keith – Bullets In The Gun (DeLuxe edition)

Artist: Toby Keith
Titel: Bullets In The Gun (DeLuxe edition)

Skivbolag: Show Dog – Universal Music
År: 2010
CD

Toby Keith är en av de stora inom countrymusiken idag, och han är verkligen en vägvisare för att få en ny publik att hitta till våra honky-tonk-doftande kvarter, med legender som Waylon Jennings, Merle Haggard och David Allan Coe. Bullets In The Gun innehåller allt från Toby Keiths så välkända country med sydstatsrocksinfluenser i till exempel  ”Ain’t breakin’ nothin’”, till gladlynda, svängiga ”Trailerhood” och softa ballader som ”In a couple of days” – genomgående snyggt utfört med Tobys väl inarbetade sound i botten. Trevligt med lite wah-wah-gitarr i ”Think about you  all of the time”, ett ovanligt musikaliskt inslag I countrylåtar, som visar att genren fortfarande är utvecklingsbar. Det rockar friskt i ”Drive it on home”, och skivans roligaste text är till ”Get out of my car”, vilken starkt påminner om Chris Speddings gamla hit ”Jump in my car”.

Skivan innehåller låtar om nöjet att gå ut och festa, dricka bira och romanser – i bästa countryanda! DeLuxe-utgåvan har fyra liveinspelningar från en hemlig spelning på Fillmore i New York. Toby Keith har en bluesgrupp vid sidan av sin solokarriär – Incognito  Banditos – som han samlade ihop för en spontan spelning, och utan att lägga en spänn på annonsering så sålde det slut på fem röda. Extramaterialet består av de gamla klassikerna ”Sundown” av Gordon Lightfoot, en rejäl bluesig version av Johnny Paychecks ”11 months and 29 days” och de två sköna gamla Roger Miller-sångerna ”I’ve been a long time leaving (but I’ll be a long time  gone)” och “Chug-a-lug”.

Toby Keiths senaste produktioner är rätt jämna, och Bullets  In The Gun är inget undantag. En klart trevlig skiva att förgylla skivhyllorna med. Självklart är det DeLuxe-utgåvan som gäller.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]