Ted Russell Kamp – Poor Man’s Paradise

Artist: Ted Russell Kamp
Titel: Poor Man’s Paradise
Skivbolag: PoMo Records
År: 2009
CD

I dagarna damp Sverige-aktuelle Ted Russell Kamps nya cd Poor Man’s Paradise ner i brevinkastet; direkt från hans egna skivbolag i Nashville. Ted, som är ordinarie basist åt Shooter Jennings – Waylon Jennings  son – i the 357’s, befinner sig nu på en tre veckor lång Europa-turné för att promota Poor Man’s Paradise. Multiinstrumentalisten Ted Russell Kamp spelar en musik som kan beskrivas som americana, med starka inslag av country, rock och lite soul. Ted själv placerar sin musik i närheten av J.J. Cale och Leon Russell, och menar att han vill utforska det musikaliska gränslandet mellan det som tidigare kallades ”svart musik” respektive ”vit musik”. Med sig på skivan har Ted Russell Kamp ett helt koppel med handplockade duktiga musiker, och inte helt oväntat så är Shooter Jennings med och sjunger på ”Long distance man”.  På den inledande sången ”Just a yesterday away” trakteras pedal steel av Robby Turner, som lirat med såväl Waylon Jennings som The Highwaymen.

Poor Man’s Paradise, som är Teds femte soloalbum, innehåller en samling välspelade och välproducerade låtar; starka melodiska alster där texterna berättar små historier. En aldrig sinande musikalisk källa av inspiration för Ted Russell Kamp är 60- och 70-talet. Och fundamentet är välgjutet samtidigt som musiken känns modern och fräsch. Artister som Shooter Jennings och Ted Russell Kamp är intressanta och välbehövliga för att nyansera countrymusiken, utan att hamna  i Nashville-träskets utslätade pop-country. Något som jag tror är viktigt för att countrymusiken ska hitta nya och yngre lyssnare.

För dig som inte har upptäckt det ännu så besöker Ted  Russell Kamp ett antal städer i Sverige under sin Europa-turné. Du hittar datum och platser i kalendariet, och kan du inte gå så kommer Countrywood med en konsertrecension efter att har Ted spelat här.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]