Krantz – Siberia

Måsjazz för höstmörkret

Krantz
Siberia
REIKIMUSIC/BONNIERAMIGO

Stockholmsgruppen Krantz består av Richard Krantz på steel- och elgitarr, Nils Berg på basklarinett, Martin Höper som trakterar kontrabasen, Gustaf Karlöf på synthesizer samt Anders Olsson bakom trummorna. Efter att ha funnits i två år har gruppen nu skrivit kontrakt med Reikimusic/BonnierAmigo på vilket bolag man släpper sin första fullängdare kommande onsdag, den 19 september.

Musiken på debutskivan kan närmast beskrivas som måsjazz och är helt instrumental. Det är softa toner, inspirerade av olika teman; film, böcker, platser och möten. Samtidigt som skivan känns lättillgänglig finns det en hel del nyanser att upptäcka. Speciellt roligt är det att Krantz använder steel gitarr i sin musik, vilket oftast förknippas med country. Låtarna är mestadels avslappnande, nästan meditativa och bygger till stor del på improvisationer. Men så består bandet också av väldigt duktiga musiker.

För dig som gillar den här genren passar Siberia utmärkt som bakgrundsmusik till kommande mörka höstkvällar, när regnet smattrar på fönsterblecket och stearinljusen är tända i vardagsrummet, eller när du bara vill luta dig bakåt och sjunka in i dina egna tankar och musiken en stund.

Fotnot: Krantz spelar på Akkurat i Stockholm den 21 oktober samt på Hotel Hellsten, Luntmakargatan i Stockholm den 8 november.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]