Tord Johnsen – Home From Away

Artist: Tord Johnsen
Titel: Home From Away
Skivbolag: Visbur
År: 2011
CD

Home From Away är Tord Johnsens första egna album –,  innehållande enbart eget skrivet material och inspelat på Music Row i  Nashville. Som en hel del andra countrymusiker har Tord Johnsen ett förflutet  inom hårdrocken och han lirade tidigare tillsammans med bland andra Jesper  Strömblad (gitarrist i Dimension Zero och tidigare medlem i In Flames). Tord lämnade musiken under 20 år och hängav sig till en karriär inom försvaret, men är nu tillbaka med nyfunnen inspiration. Med sig på skivan har han en bunt amerikanska countrymusiker, som samtliga spelat med många av de riktigt stora countryartisterna i USA. Musikerna är Pat McGrath (gitarr och mandolin), Dow Tomlin (bas), Brian Pruitt (trummor), Mike Durham (elgitarr), Dennis Wage (piano och keyboard), Steve Hinson (steel gitarr), Tammy Rogers (fiol och  mandolin) och Tim Buppert som förstärker på bakgrundssång.

Tord Johnsen hämtar sin inspiration från sina år i Norrbotten och sitt numera lantliga liv i Göteborg, vilket blir tydligt i till exempel folkcountry låten ”Northen blues”. Det första som möter lyssnaren är dock ”One night only” och ”I hold my head up hight”, ett par låtar av countryrockkaraktär. Därefter går vi ner lite i tempo i ”Anyway”, som påminner en del om Neil Youngs låtar. Steel gitarren har en betydande roll på plattan, vilket jag  gillar och på ”Love and hate” får vi oss också lite härlig fiddle till livs. Sången  är på vissa ställen lite grovhuggen, men samtidigt så gör den att det hela blir  lite mer originellt.

Home From Away är en lyckad debutskiva och musikaliskt kan plattan beskrivas som country/countryrock. Tord Johnsen är ingen oäven låtskrivare och jag misstänker att det finns en hel del mer material att plocka fram ur låtpärmarna där hemma – framtiden ser ljus ut med andra ord.

Georg  Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]