Shooter Jennings – Put The O Back In Country

Artist: Shooter Jennings
Titel: Put The O Back In Country
Skivbolag: Universal South
År: 2005
CD

Shooter Jennings debutplatta är en riktigt trevlig bekantskap! Med idel bra låtar visar Shooter att han står på egna ben och inte behöver leva på sin fars – Waylon Jennings – namn. Opolerat, men samtidigt fantastiskt välspelat och definitivt ingen dussinproduktion.

Titelspåret är ett slag i ansiktet på dagens moderna popcountry och Shooter menar att det är dags att införa outlawcountryn med stort O igen. Och det gör han med bravur!   Shooter har skrivit samtliga låtar på skivan förutom den sydstatsrockiga ”Steady at the wheel”, som bandets basist Ted Russel Kamp har knåpat ihop, den skönt gungande ”Lonesome blues”, skriven av gitarristen Leroy Powell samt den rockiga sannhistorien ”Busted in Baylor Country”, som Shooter och Leroy skrev tillsammans efter att ha blivit haffade för olaga innehav av gräs.

På ”4th of July” hörs George Jones sjunga ett par rader ur sin egen ”I stopped lovin’ her today” och ”Southern Comfort”, som tillhör mina favoriter på plattan med sin sköna slidegitarr och underbara stegring med vild kvinnlig bakgrundssång samt en solande elgura i bakgrunden, gör Shooters debutskiva till en riktigt stark färgklick på countrypaletten.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]