Indigo Girls – Beauty Queen Sister

Artist: Indigo Girls
Titel: Beauty Queen Sister
Skivbolag: Vanguard Records/Hemifrån
År: 2011
CD

Den amerikanska folksångar/singer-songwriter-duon Amy Ray och Emily Saliers – som tillsammans utgör gruppen Indigo Girls – har nu utkommit med sitt 14:e studioalbum. Såväl Amy Ray som Emily Saliers gick tidigt ut med att de är lesbiska och deras sånger har ofta politiska texter; emot dödsstraffet, för HBT-personers rättigheter, som stöd för den amerikanska ursprungsbefolkningen och om miljöfrågor etcetera.

På Beauty Queen Sister spänner texterna över allt från kärlekssånger, till den pågående revolutionen i Egypten i låten ”War rugs” och räddandet av de blåvingade koltrastarna.  De flesta låtarna på albumet är inte särskilt märkvärdiga, en del rätt trista och/eller sega, men några är som oftast lite bättre än övriga. En sådan är ”Jonas and Ezekial” med sitt fina violinspel och smakfulla framförande. Det är annars för mycket Nashville-fernissa över en del av materialet och över huvud taget rätt intetsägande. Låtar som ”Galileo” och ”Joking” är tröstlöst tråkiga. Andra låtar som ”Love will come to you” och ”Romeo and Juliet” sorterar jag in i dussinfacket – man har hört det förut, och dessutom alldeles för många gånger. ”Airplane” är snäll 50-talsrock varsamt inbäddad i  bomullsskrud. Plockar man ut russinen ur kakan på Beauty Queen Sister så är de helt enkelt lätträknade.

Jag kan inte påstå  att jag gör några lyckoskutt över den här Indigo Girls-skivan. Det är en rätt medelmåttig platta, där det mesta går spårlöst förbi. Betyget blir självklart  därefter och då känner jag mig ändå rätt snäll.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]