I See Hawks In L.A. – New Kind Of Lonely

Artist: I See Hawks  In L.A.
Titel: New Kind Of Lonely
Skivbolag: Western Seeds Records/Hemifrån
År: 2012
CD

Jag sitter här en grådaskig söndagsmorgon med en kopp varmt te och lyssnar på I See Hawks In L.A.:s nya cd New Kind Of Lonely. Det känns som en lagom avslappnad och avkopplande start på dagen. Musiken på skivan går lite i John Denvers anda, men med det menar jag inte att det låter som honom, utan mer att Denver skulle kunna ha spelat in en del av materialet. I See Hawks In L.A. räknas som ett alt-country band och det här är deras sjätte album i ordningen.

I See Hawks In L.A. är lite speciella på så vis att de byter medlemmar lika ofta som andra byter underkläder, men också då de inte väjer för politiska ämnen eller som i ”I fell in love with the Greatful Dead”, där de hyllar den gamla uttrycksfulla hippieeran med sitt kärleksbudskap och gruppen Greatful Dead. Texterna omfattar även tunga ämnen som döden och förluster. “Big old hypodermic needle” handlar om två vänner som bägge överdoserar narkotika och “Hunger mountain breakdown” handlar om självmord. ”Spirit of death” är skriven till den lokala violinisten Amy Farris som tragiskt gick bort förra året och lämnade ett tomrum efter sig.

Albumet skiljer sig annars från sina föregångare, då det frånsett en elbas är akustiskt; något som gruppen länge velat göra. Här finns små inslag av bluegrass och mycket amerikansk folkmusik. Som sagt: lagom för en lugn nedtonad söndagsmorgon.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]