Jenai Huff – Transitions

Artist: Jenai Huff
Titel: Transitions
Skivbolag: Jenai  Huff/Hemifrån
År: 2011
CD

Transitions inleds med akustisk gitarr och Jenai Huffs sång i ”The distance between (the woman I wanna be)”. Snart byggs låten på med slidegitarr, bas och slagverk. Texten handlar om drömmar som inte uppfylls, och skillnaden mellan vem man är och den man vill vara. Transitions är Janie Huffs debutskiva. Musiken beskrivs som en tredjedel country, och varsin tredjedel folk och bluegrass. Med sig på albumet har hon bland andra multiinstrumentalisten Jeff Pevar, som bland andra har spelat med James Taylor,  Ray Charles och Crosby, Stills & Nash, samt Ben Wisch, som lirar piano och klaviatur och har producerat skivan.

Musiken svävar fram på mjuka, men ändå mörka, små moln. På skivans tredje spår sjunger Jenai att hon behöver one more mystery, vilket också är låtens titel. ”One more mystery” är lugn, vacker och melankolisk, som många låtar på skivan. Plattan är inte dålig på något vis, men när man lyssnar på den så är det lätt att tappa tråden och det blir till någon slags bakgrundsmusik; för att man efter en stund kommer på sig själv med att man sitter och lyssnar igen. Så det gäller att vara på rätt humör, för det här är en skiva man ska blunda och lyssna till. Sen reagerar man lite extra, när Johnny Shanks/Keith Urbans ”Somebody like you” drar igång i en småpopig version med banjoplink. Då lyfter skivan lite. Varefter Jenai Huff  kryper ner under sitt melankoliska duntäcke igen.

Transitions är ingen oäven platta alls, men den kräver en viss ansträngning för att komma in i, och man måste vara beredd att ta sig den tiden. För det är inga låtar som man reagerar sådär direkt över när man först hör dem. Dessutom tenderar den att bli lite enahanda. 

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]