Hat Check Girl – Road To Red Point

Artist: Hat Check Girl
Titel: Road To Red Point
Skivbolag: Waterbug Records/Hemifrån
År: 2012
CD

Materialet på Road To Red Point skrevs mestadels hösten 2011, efter att Peter Gallway och Annie Gallup, som utgör gruppen Hat Check Girl, hade kört från Santa Barbara till en ödslig liten stuga vid Oregon kusten. De stannade till i småstäder på vägen och lät sig inspireras av sin resa, samt av fotografier från depressionen. Främst ”Boys on the road” på konstmuseet i Santa Barbara och ”Road to red point” som de inte kunde släppa ur minnena och som fick bli omslagsfoto på skivan.

Road To Red Point är en skiva med tio låtar åt folk- och alternativfolkhållet. Annie Gallup spelar gitarr, banjo, dobro och lap steel. Peter Gallaway lirar elgitarr, barytongitarr, dragspel och keyboard. Sången delar bägge på. Annie är välkänd inom singer-songwriter-facket och har givit ut drygt 10 plattor i eget namn sedan 90-talet. Peter i sin tur spelade in sina första tre skivor som 25-åring i Greenwich Village. Det har blivit ytterligare 10 stycken i eget namn och han har producerat upp emot ett 50-tal med andra artister.

Det ruvar ett lugn över de tio spåren på skivan, och stämningen ligger som en öde dimma över Road To Red Point. Så man förstår känslan de upplevde i den lilla avlägsna stugan i slutet av hösten. Förutom ” Up in the county”, som Peter Gallway ursprungligen spelade in 1994 på albumet Small Good Thing, är låtarna nyskrivna för albumet. ”Texas burning” är meditativ och avkopplande, med Annie Gallups släpiga sång, och är den bästa låten på plattan. Alla låtar håller dock inte måttet och det blir lite tunggrott efter en stund.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]