Emmylou Harris – Hard Bargain

Artist: Emmylou Harris
Titel: Hard Bargain
Skivbolag: Nonesuch Records
År: 2011
CD

Det var ett tag sedan Emmylou Harris släppte en skiva. Tre år sedan närmare bestämt, men nu är hon i alla fall tillbaka med ett nytt album och en turné där hon besöker Sverige. Hard Bargain har sorger och det förgångna som tema, och det är också ett av endast tre album, under hennes 40 år långa karriär, som hon har skrivit det mesta materialet på själv. De andra två skivorna är Red Dirt Girl och Stumble Into Grace. Nämnas bör också att hon skrev det mesta materialet till The Ballad Of Sally Rose tillsammans med sin make. Hur som helst så är det bra jobbat av en artist som säger sig bli skräckslagen inför sitt eget låtskrivande.

Jag har alltid varit svag för Emmylous skira röst och vackra sång, för att inte tala om alla fina låtar hon bjudit på genom åren. Och 2011-års upplaga av den numera 64-åriga Emmylou Harris är inget undantag. Soundet på Hard Bargain känns igen från de senaste skivinspelningarna av sångfågeln Emmylou. Förutom de två coverlåtarna ”Hard bargain”, av Ron Sexsmith, och Jay Joyces ”Cross yourself” är det nyskriva alster rakt igenom. Jay Joyce har också producerat cd:n. Skivan tog bara en månad att spela in, vilket är ovanligt snabbt för Emmylou, då materialet redan var färdigskrivet. ”Darlin Kate” är dedikerad till hennes vännina Kate McGarrigle, som gick bort i cancer förra året, med ”The road” handlar om tiden tillsammans med hennes mentor Gram Parsons, då Emmylous karriär startade på allvar.

När det gäller artister som Emmylou Harris så är mina krav höga. En ny skiva jämförs med all fantastisk musik hon gett ut under åren. Låtarna är känslosamma och stilfulla, men inte alltid så starka. Hard Bargain kommer, fullt förståeligt, inte att räknas till hennes toppalbum, men det är ändå ytterligare en bra skiva till Emmylou-samlingen.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]