Brantley Gilbert – Halfway To Heaven

Artist: Brantley Gilbert
Titel: Halfway To Heaven
Skivbolag: Average Joe’s Ent.
År 2010
CD

Brantley Gilbert tillhör den nya våg av artister som ingår i facket crossover-country. Han har turnerat med Willie Nelson och man kallar honom för en snabbt stigande  countrysensation och han nämns även som en outlawartist! Men låt er inte luras av det. Det finns inte mycket godis att plocka ur den här skivan och han hör definitivt inte hemma i samma fack som Willie, Waylon och grabbarna. Nej, det här är betydligt tristare och mer mainstream.

Låtarna på Halfway To Heaven är mestadels skrivna av Brantley Gilbert själv, och i annat fall av honom och låtskrivare från Nashville. Det  finns inslag av sydstatsrock i ljudbilden, men även rap i den inledande ”Dirt  road anthem” – en sång som ursprungligen var med på Colt Fords album Ride Through The Country. Med den låten fick Jason Aldean en förstalisteplacering, vilket gav låtskrivarna Gilbert/Ford en CMA utmärkelse för bästa countrysång! En låt som ”My kind of crazy” får en att ångra att man placerade cd:n i spelaren, då det är en utslätad och tråkig historia som jag helst vill ska passera så fort som möjligt. ”Kick it in the stick” är hårdare och rockigare, men har heller inget med countrymusik att göra, utan är mer hårdrock. Han droppar också en blandning av namn i låten som AC/DC, Hank, Skynyrd och George Strait, vilket är en trevlig samling artister, men jag finner inte mycket i Grantley Gilberts egna låtar som lever upp till dessa.

Halfway To Heaven har egentligen två olika sidor: de lugna smöriga och tråkiga balladerna och de hårdare rockigare låtarna. Den sistnämnda kategorin funkar betydligt bättre, men är ändå inget nytt och sammantaget så är skivan en rätt ointressant historia.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]