Downhill Bluegrass Band – A Grasshoppers Lament

Artist: Downhill Bluegrass Band
Titel: A Grasshoppers Lament
Skivbolag: LimestoneHouse Music
2011
CD

A Grasshoppers Lament är Downhill Bluegrass Bands fjärde fullängdare. Samtliga låtar är skrivna av Jonas Kjellgren, frånsett ”Reckless  wind”, ”Count Me in” och ”Talking to a barman”, där Jonas tagit hjälp av Maja Göransson som textförfattare. Det är ingen renodlad bluegrassplatta gruppen har spelat in den här gången, utan man har tagit ut svängarna lite på en del låtar, och som de själva skriver i inlagan till cd:n så har Downhill Bluegrass Band ”vågat göra en skiva som är lite självständigare än de tidigare”. Variationen fungerar också väldigt bra utan att göra så stora avsteg från bandets ursprungliga grund, ingen behöver vara orolig för att Downhill Bluegrass Band ska ha svikit sina lyssnare.

Något som jag inte kan frångå att kommentera särskilt är Ivor Ottleys snygga fiolspel, det fina banjospelet av Kenneth Kjellgren och skickliga gitarrspelet av Magnus Sundström, samt att stämsången sitter som en smäck. Det  ska också sägas att övriga musikanter – Jonas Kjellgren, sång, Kajsa Westin, bas och Nicke Widén, dobro – är väldigt skickliga på sina instrument och förtjänar ett lika stort omnämnande för sina insatser på plattan.

Inom sin genre tillhör Downhill Bluegrass Band gräddan av de svenska banden, och det är inte utan anledning att man turnérar en hel del utomlands också. A Grasshoppers Lament är variationsrik och en uppvisning i snygg samspelt instrumentering – ett måste för alla fans av bluegrass och närbesläktad musik!

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]