Valeria Caputo – Migratory Birds

Artist: Valeria Caputo
Titel: Migratory Birds
Skivbolag: Vintage Factory Lab/Hemifrån
År: 2012
CD

Valeria Caputo - Migratory Birds

7-Beer

Valeria Caputo är ifrån Apulien i Italien. Hon sjunger på engelska och Migratory Birds är Valerias debutalbum. Ett album som innehåller tio sånger om möten, årstider och platser, men också om drömmar, verklighet och konkreta åtgärder.

Skivkonvolutet känns inspirerat från 70-talet, lite som Melanies omslag för att bara nämna någon, men musikaliskt hamnar hon närmre Joni Mitchell. Valeria tar dock ut svängarna betydligt mer än Joni. Musiken är americana och innehåller såväl inslag av amerikansk folkmusik som jazz. ”December sun” är just jazzig med inslag av både cello, spelad av Titian Raspadori, och saxofon, trakterad av Paolo Marini. Den låten kunde lika gärna ha spelats in av Kate Bush. Men på skivan ryms också en synth (även om den inte hörs så tydligt), vilket inte är så anmärkningsvärt med tanke på Valeria Caputos bakgrund. Hon har en examen i elektronisk musik och en i musik för digital konst. Vid sidan av att vara singer-songwriter så är hon även arrangör, ljuddesigner, producent, fotograf, målare och författare; det är mycket på gång på den fronten helt enkelt. Valeria Caputo har också sagt att nästa gång hon gör en skiva så vill hon ge sig på något helt nytt. Det återstår att se vad det blir.

Valeria är en duktig sångerska och hennes mångfacetterade musikaliska bakgrund speglar sig i musiken. Är man i rätt melankoliska höststämning så är Migratory Birds en riktigt fin bekantskap och det passar mig perfekt just nu.

Georg Ryttman 

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]