Kate Campbell – 1000 Pound Machine

Artist: Kate Campbell
Titel: 1000 Pound Machine
Skivbolag: Large River Music/Hemifrån
År: 2012
CD

Kate Campbell är åter med en ny skiva – 1000 Pound Machine. Den inledande titellåten domineras av Kates avspända stämma och ett piano. Inte så konstigt kanske, med en hyllningslåt till detta klaviaturinstrument, då Kate är en duktig pianist. Även på förra skivan – Two Nights In Texas – spelade hon lite piano, men då mest i skymundan. På 1000 Pound Machine har instrumentet  fått en betydligt mer framträdande roll.

Plattan är producerad av Will Kimbrough. Gästspelar på några låtar gör Spooner Oldham, medan Emmylou Harris är med och sjunger stämmor på ”Alabama department of corrections meditation blues”. Textmässigt är det som vanligt berättelser från den amerikanska södern och rättvisefrågor med 60-talstouch som dominerar sångerna. Det är låtar om dagliga vedermödor och även glädjeämnen. Rasmotsättningarna i södern är ett ämne som Kate Campbell inte släpper i första taget, och så länge det finns orättvisor så kommer det också finnas människor som försöker bekämpa dem, även genom det musikaliska budskapet. Den pianodominierade musiken på 1000 Pound Machine, får ibland sällskap av ett vackert fiolspel, som på ”The occasional wailer”, där även en bouzouki får rum.

Det vilar nästan något religiöst över låtarna på 1000 Pound Machine. Det är några stänk melankoli, ett par skedar stämningsfullt lugn, kryddat med Kates sång och tunga pianospel. Vid rätt humör så funkar 1000 Pound Machine bra.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]