Bob Cheevers – Tall Texas Tales

Artist: Bob Cheevers
Titel: Tall Texas Tales
Skivbolag: Inbred Records/Hemifrån
2009
CD

Det här är den första skiva jag hör med Bob Cheevers, även om han varit med i gamet länge. Bob Cheevers har turnerat en hel del i Europa de senaste åtta åren, inte minst i England, och han har fått en del utmärkelser för sina sånger. Han beskrivs i konvolutet till Tall Texas Tales som en singer-songwriter. Skivan innehåller dock inte musik av en ensam melankolisk man med en akustisk gitarr om nu någon skulle tro det, utan här är det fullt band som gäller. På skivan ryms upplyftande texmex-doftande ”Luckenbach” med svängigt dragspel av Chip Dolan, en bluesig ”Texas is an only child” med slide-gura och orgel bland instrumenteringen, och country-dängor som ” Budget motel” och balladen ”Give  this heart”.

Ska man beskriva Bob Cheevers musik genom associationer till  andra artister, så finns det såväl en gnutta Willy Nelson, som en smula Neil Young att hitta. Att han sedan på omslaget till Tall Texas Tales påminner lite om Willy utseendemässigt, med sitt långa hår och bruntonade porträtt i profil, är en annan femma. I början av Bobs musikaliska upptäcksresa var han och traskade i leran i Mississippi-deltat. Han skrev texter om karaktärer som levt sina liv runt söderns floder. Bob växte dock upp i Memphis med Elvis Presley och Johnny Cash som idoler, och hans mor var radiostjärna under depressionen, och sjöng med många på den tiden kända storband. Detta sammanfattar nog ganska  väl Bobs musikaliska inriktning, som vikten av att berätta historier via sina texter. Sedan en kort tid tillbaka bor Bob Cheevers i Austin, Texas, och dessförinnan i Nashville. Musikaliskt har han dock redan hittat hem.

Tall Texas Tales är en riktigt fin samling små konststycken, och absolut värt att låna ut ett par öron till. Några ballader, lite up-tempo-spår och på det hela taget en skön mix som funkar alldeles utmärkt. Den  här skivan kommer definitivt att hamna i cd-spelaren till och från framöver.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]