The Blue Mountain Boys – Så Blå

Artist: The Blue Mountain Boys
Titel: Så Blå
Skivbolag: Egen etikett
År: 2012
CD

Den svenska gruppen med det engelska namnet The Blue Mountain Boys spelar bluegrass med genomgående svenska texter. Det är Bill Monroe som är förebilden och låtarna är ofta klassiska bluegrassbitar som fått svenska översättningar. Jag sätter in cd:n i spelaren som sällskap till mitt  lördagsmorgonte. Det är dock nära att jag sätter drickat i halsen när första låten ”Jag står ut” drar igång i värsta punktempo. Texten är svår att höra, då rösten är hög och gäll och har svårt att ta sig igenom musiken, utom på koruset.

Den följs upp av ”Jag får aldrig Mary”, som går i ett ganska snabbt valstempo, dock lite lugnare än inledningslåten. Här är sången alldeles för låg och jag förstår inte vad som har hänt vid mixningen. Musiken är dock klar och sprudlande. Tredje sången, tillika titelspåret ”Så blå” går även den på i  högt tempo, med mycket banjo och Peter Danielsson får verkligen visa vad han går för. På ”Snacket i stan” har man sänkt tempot lite och här är sången klar och tydlig. Även på ”Bojor och järn” håller man igen något och sången är tydlig. En trevlig låt är den avslutande ”Nordannälden”, som visar prov på både återhållsamhet och en stark melodi.

Östersundsgruppen The Blue Mountain Boys sound är ganska eget och det beror till stor del på den medvetna nasala sången, den rena musiken och de svenska texterna. Jag får dock vibbar av Spinning Jennies när jag hör dem. Killarna i The Blue Mountain Boys är duktiga musiker och Så Blå en skiva som du som gillar svensk bluegrass bör kolla upp.

Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad på www.countrywood.se]