ABBA – The Story: berättelsen om supergruppen

Den svenska framgångssagan ABBA

Titel: ABBA – The Story : berättelsen om supergruppen
Författare: Carl Magnus Palm
Bokförlag: Wahlström & Widstrand

Det har gått 25 år sedan Sveriges mest kända popgrupp ABBA splittrades. Trots det har intresset för gruppen och dess medlemmar aldrig upphört. Musikalen Mama Mia och filmen med samma namn, går för fulla hus. Mycket har skrivits om ABBA genom åren; både sanningar och osanningar.

ABBA – The Story: berättelsen om supergruppen är boken som följer de fyra individerna Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad från de första stapplande stegen, genom deras personliga liv och karriärutvecklingar, till ABBAs uppgång och fall. Den betydelse deras manager Stickan Andersson hade för gruppens karriär är ofrånkomlig, och vi får även inblick i hans liv och affärsverksamhet.

Men boken är mer än en dokumentation av hur ABBA bildades, erövrade världen och utvecklades tillsammans, för att sedan falla i bitar. Läsaren får även en viss inblick i det svenska musikklimatet från 60-talets mitt, i 70-talets politiska klimat med musikrörelsen, och fram till ABBAs uppbrott 1982, i Abbornas privatliv och inbördes relationer, samt mycket annat som kretsar kring dem, deras affärer, fans etcetera.

Carl Magnus Palm, som har skrivit boken, anses vara världens främste expert på ABBA och arbetar bland annat som konsult åt skivbolaget Polar Music. Han har skrivit flera böcker om ABBA och dess fyra medlemmar.

Av Georg Ryttman

[Recensionen är ursprungligen publicerad i Broderskap]