Svarta uttryck i färgstarka bilder

Svarta uttryck i färgstarka bilder


Cathedral 2007. I bilden Cathedral fördömer David LaChapelle förlusten av andliga värden.
Människorna på bilden söker tröst och samhörighet med varandra. Cathedral ingår i bildserien Deluge.

Bilder säger mer än 1 000 ord, det är en sliten klycha. Men till David LaChapelles bilder behövs inga ord. De talar för sig själva, och de har viktiga saker att berätta. David LaChapelle är en gudabenådad fotograf och har fått en mängd utmärkelser under sina 20 år i branschen. Och han har blivit utsedd till en av världens tio mest betydelsefulla personer inom fotografi av American Photo.

David LaChapelle är stjärnfotografen som har blivit legendarisk inom såväl mode- och film-, som reklam- och konstvärlden. Under en månad, mellan den 12 april och 11 maj, ställdes hans bilder ut i Fotografiska museets tillfälliga lokaler i Nacka Strand i Stockholm. Utställningen, den första i norden med David LaChapelles bilder, var indelad i 13 olika kapitel och omfattade 200 verk på en yta av 2 000 kvadratmeter. Innan utställningen sattes upp i Nacka Strand har den visats i Milano och den fortsätter vidare till Paris.

Bilderna på utställningen täcker in allt från hans tidiga arbeten för gallerier på 80-talet och hans första profesionella jobb med Andy Warhol till hans senaste serie The Deluge.


Deluge. Inspirerad av Michelangelos verk –Deluge – kritiserar David LaChapelle konsumtionssamhället, den växande dyrkan av materialla tillgångar och ting, till nackdel för universella värden som godhet och empati. ”Vägen till universiell pånyttfödelse uppnås genom enskilda öden.”

I Andy Warhols fotspår

Som 17-åring fick David jobb hos Andy Warhol som fotograf på Interwiev. Efter att ha visat Andy nakenbilder han tagit av sina kompisar. Det finns många kopplingar i David LaChapelles bilder till Andy Warhols verk. Andy var väldigt minimalistisk i sitt uttryck, medan David tvärtom är väldigt detaljrik och noggrann i sina bilder. Men likt Andy så placerar han ofta varumärken och välkända produkter i bilderna. Just det faktum att han är kommersiell och även gör reklamjobb gör att han har haft svårt att accepteras i konstvärlden. David LaChapelle säger att han ibland känner sig som en hora när han skapar, ibland som en konstnär. Det var också David LaChapelle som tog det allra sista fotot av Andy Warhol, strax före hans död.

Tillkomsten av David LaChapelles bilder sker till 90 procent i studio och till tio procent i Photoshop (världsledande bildbehandlingsprogram). Han bygger upp hela scener, låter måla kulisser, stylar, sminkar och klär upp sina modeller med stor precision, och regisserar dem exakt som han vill ha dem innan han tar sina bilder. Hans crew består av 15 personer och det liknar näst intill en filminspelning, med skillnaden att han istället för filmkamera har en stillbildsdito. Till LaChapelles signum hör att han gärna arbetar med väldigt starka och grälla färger – ett uttryck som han tog till sig under 1980-talet som en protest mot det svartvita foto som då var på tapeten, samt att många av hans närmaste vänner dog i AIDS under den här perioden, som var väldigt mörk för honom.


The House at The End of The World 2005. Bilden togs samtidigt som orkanen Katrina drog fram över södra USA och ödelade stora av Louisiana, Mississippi och Alabama. Bilden ingår i bildserien Destruction and Disaster.

Amanda as Andy Warhol’s Marilyn 2002. Amanda Lepore är en av David LaChapelles favoritmodeller. Amanda är världens mest kända transsexuella person, född Armand Leopre. Och hon är välkänd för sina många plastikoperationer. Bilden är en pastige på Andy Warhols världsberömda bilder av Marilyn Monroe, och ingår i bildserien After Pop.

Utställningen och konsten

Det var en fantastisk, tänkvärd och omfattande utställning vi bjöds på. Och som David LaChapelle själv invigde i Stockholm. David vill i sina bilder uttrycka nutiden och det som upptar våra sinnen idag. Hans bilder berättar om kändisskapet och dess baksida, civilisationen, om ämnen som rädsla, död och meningen med livet, och han kritiserar ytligheten och konsumptionssamhället. Men han gör det på ett sätt som berör och många gånger upprör, genom sitt starka intensiva bildspråk. Det finns en mörk humor i bilderna; en ironi och och sarkasm när han speglar vår samtid. Och hans bilder berättar små historier.

För att sälja in sina verk använder sig David av reklamens språk. Vilket också förstärker budskapet i konsumtionssamhället. Ofta förekommer pastischer från de gamla mästarna, och även från Andy Warhols verk. Hans inspirationskällor är allt ifrån konsthistoria till gatukultur.

Privat är David LaChapelle katolik och homosexuell. Han rör sig bland jetseten, som Pamela Anderson och Elton John. Men har nu tagit sin tillflyktsort till Hawaii för att slippa ifrån yttre påverkan. Och han har sagt att han funderar på att bli bonde.

Text: Georg Ryttman
Foto: David LaChapelle

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Broderskap]