Old-time som den spelades förr

Old-time som den spelades förr

När Sten Sandahl, Producent på Rikskonserters programavdelning, var i USA för att promota den svenska gruppen Triakel, blev han tipsad om ”en violinist du bara måste se”. Det var David Bass i the Freight Hoppers som stod för ”fiolerna”. Sten blev intresserad av att boka in gruppen för några spelningar i Sverige, men i samband med detta åkte David in på sjukhus för en hjärttransplantation.

Några år senare, den 14 september 2007, var det dock dags för David Bass att äntra en svensk scen, men den här gången som medlem i bandet The Forge Mountain Diggers. Gruppens Sverige-turné inleddes nämnda datum på Nybrokajen 11 i Stockholm.

Gruppen spelar old-time musik; en genre inom countrymusiken med rötter från de brittiska öarna samt Afrika. Begreppet old-time myntades redan på 1920-talet.

Förutom David Bass på fiol medverkade gruppens övriga två medlemmar Allison Williams på banjo och sång samt Thomas Bailey – gitarr och sång. Ståbasen trakterades av Meredith McIntosh.

Den vackra konsertlokalen, med 112 år på nacken, bjöd på fin akustik. De flesta bänkraderna stod tomma, men den lilla publiken tycktes inte bry sig, utan var väldigt nöjda med gruppens framträdande på två gånger 40 minuter, exklusive två extranummer. Dock var ljudet inte helt till sin fördel under första akten. Gitarren och basen låg lite för lågt, men detta rättades till av ljudteknikern till andra hälften.

Att medlemmarna i The Forge Mountain Digger är skickliga på sina instrument råder ingen tvekan om, speciellt David Bass och Allison Williams lyste. Den sistnämnde var heller ingen oäven sångerska, vilket hon visade när hon ensam på scenen sjöng solo i ”Down in Arkansas”.

Musiken var avskalad och lät som den gjorde förr. De flesta låtarna framfördes i ett snabbt tempo, men var samtidigt dansant. Mellan låtarna bjöd David, Allison och Thomas på små skämt och historier och ville man så var det fritt fram att resa sig ur stolarna och dansa; ingen kände sig dock hågad för sådana utsvävningar denna afton. Men David Bass klarade av att både dansa flat dance och spela fiol samtidigt.

Bland låtarna gruppen framförde kan framhållas den dansanta och fartfyllda ”Run mountain”, ”My home’s across the blue ridge mountain” med Allison på sång och fina stämmor av de övriga samt ”Ain’t gonna work tomorrow”. Bäst blir det helt klart i de låtar där de sjunger. De instrumentala låtarna blir ganska snart lite enformiga. Personligen ska jag erkänna att jag mer är inne på honky tonk etc. än på old-time, men för dem som verkligen gillar det här stuket och som jag talade med efteråt så var det riktigt bra.

Missade du The Forge Mountain Diggers på Nybrokajen 11 så har du chans att höra konserten på P2. Första akten sänds den första söndagen i oktober och andra akten sänds andra söndagen i oktober. Du har också möjlighet att se dem uppträda live. Gå in på http://www.rikskonserter.se för närmare information.

Text och foto: Georg Ryttman

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Broderskap]