Dygnet runt med The Refreshments

Dygnet runt med The Refreshments

Med 200 spelningar om året och åtta skivor i bagaget tillhör The Refreshments våra hårdast arbetande artister. Och att hårt slit lönar sig är bandet ett levande bevis på. I samband med att jag intervjuar gruppens låtskrivare Joakim Arnell vid månadsskiftet mars/april har de just fått sin sjunde guldplatta, nu för Musical Fun For Everyone. En platina har de sedan tidigare för Rock’n’Roll X-Mas och nya skivan 24-7 gick direkt in på tredjeplatsen på albumlistan. Det är väl ingen vild gissning att även 24-7 snart har sålt guld.

The Refreshments startades 1989 av Joakim Arnell (bas och sång), Mikael Finell (saxofon, gitarr och sång), Mats Forsberg (trummor) och Thomas Holmberg (gitarr). Thomas lämnade sedan bandet och ersattes av Robin Olsson (gitarr och sång). Dessutom tillkom Johan Blohm (piano och sång) för ett antal år sedan.

Alltid turnerat mycket

Joakim berättar att The Refreshments redan före det att de fick skivkontrakt med BMG turnérade hårt – 250 dagar om året; på bland annat pubar, fester och fängelser. Det skulle dock dröja tills 1995 innan bandets debutalbum Both Rock’n’Roll lanserades. Skivan producerades av Billy Bremner som bland annat har spelat med Paul McCartney, Johnny Cash, Little Richard, Kirsty McCall och Elvis Costello, och som tidigare var medlem i den brittiska rockgruppen Rockpile. Jag ber Joakim att berätta hur de fick kontakt med Billy Bremner.

– Micke Finell ringde upp Billy i Nashville och frågade om han ville komma till Sverige och turnera med oss ett par veckor. Han trivdes och blev kvar här.

Under åren 1996-98 var Billy ordinarie medlem i The Refreshments. Han spelade gitarr, producerade och hjälpte även till med låtskrivandet. Joakim gör heller ingen hemlighet av Billy Bremners betydelse för hans egen utveckling som låtskrivare.

– Vi kallades ”Sveriges Rockpile” redan innan Billy kom in i bilden, eftersom vi lirade pubrock och hade Rockpile som förebild. Med honom i bandet lyfte vi oss ett snäpp musikaliskt. Dels för att han är duktig och för att vi tyckte det var så roligt att han ville vara med. Han tillförde skärpa och noggranhet. Billy är även mycket duktig på harmonier.

Efter ett par år i The Refreshments lämnade Billy bandet. Joakim Arnell förklarar varför?

– Han blev trött av allt turnerande och kroknade. Vi spelade 200 gig om året när han var med. Idag bor Billy i Stockholm. Micke har mest kontakt med honom då de har ett band ihop som heter The Pensioners.

The Refreshments på scenen 

The Refreshments blir ofta kritiserade i olika tidningar för att vara stela och tråkiga på scenen. Jag frågar Joakim hur bandet ser på den kritiken och om det är något de bryr sig om.

– Vi står inte med ett leende på läpparna rakt igenom konserterna och vi hoppar inte omkring på scenen. The Refreshments är ett band för musikintresserade, inte ett show- och coverband. Detta uppfattas ibland som provocerande.

Med det hårda turnéschemat som gruppen har på hemmaplan undrar man hur det ser ut i de övriga nordiska länderna och utomlands.

– Vi ska till Norge i sommar och försöka etablera oss lite mer. Annars har det varit blygsamt med turneér utomlands, berättar Joakim. Vi har spelat i Norge, Finland och Danmark typ varannat år.      

Efter att just ha avslutat sin klubbturné med 16 spelningar under  mars-april är det dags att bege sig ut på vägarna igen. I sommar ska The Refreshments ut på en fullbokad turné, varav tio spelningar tillsammans med Status Quo och Smokie. Redan förra året gjorde gruppen en spelning tillsammans med Status Quo och en med Smokie och i samband med de sistnämnda lyckades man knäcka publikrekordet på Dalhalla.

24-7 och framtiden

Musikaliskt så är The Refreshments ett rock n’ roll-band, men till och från så flirtar gruppen lite med andra musikstilar som country, pop och på senaste skivan 24-7 cajun i låten Hello Sun, Goodbye Rain.

– Vi tycker om country och pop också, men rock n’ roll är vår gemensamma nämnare. Jag tror aldrig att vi kommer att göra en renodlad countryskiva. Det är blandningen vi gillar.

Det framhålls lite här och var att bandet har byggt en bro mellan rock- och dansbandspubliken. Jag ber Joakim att ge sin syn på den saken.

– Rock n’ roll är rolig musik att dansa till så det är naturligt. Många dansband kör våra låtar som bugglåtar.

Joakim berättar också att tanken bakom den senaste skivan 24-7 var att göra en mer renodlad rock n’ roll-skiva än vad gruppen har gjort på sistone. Mottot i studion vid inspelningen av skivan var “Three chord songs – a minute to learn, a lifetime to master” och det säger det mesta! 

Utöver de 12 spår han själv har skrivit så innehåller plattan låtarna “Lana Lee” av den före detta Flamin’ Groovies-sångaren Roy A Loneys samt “Lunchtime kind of guy” av Micke Finell och den engelske Matchbox-basisten Brian Hodgson. Arnells texter har minst sagt varierade teman. Som till exempel “The Billy goat” på albumet Rock’n’Roll X-Mas, som handlar om Gävles julbock som bränns ner till grunden varje år, och som “The king is back” på 24-7, som handlar om folks påståenden om att Elvis lever och har blivit bortförd av rymdvarelser eller uppträder som sångare på en karaokebar  i Moskva etc. En idé hämtad från en Internetsajt där man samlat påståenden och berättelser från folk som säger sig ha sett The King efter hans död. Vad vill då Joakim säga med sina texter?

– Jag vill bara underhålla eller trösta, beroende på låt. Tidlöshet är också en strävan i mina texter.      

På 24-7 har gruppen tagit in förstärkning på dragspel av Geraint Watkins från England. En kille som är synonymt med zydeco/cajun och som har spelat med bland andra Nick Lowe och Dave Edmunds (bägge från Rockpile), Van Morrison, Mark Knopfler och Paul McCartney och som turnérar i Sverige i sommar med sitt egna band Geraint Watkins Trio. Jag frågar hur bandet fick kontakt med honom och om de kommer att ha ett fortsatt samarbete.

– Jag minns inte hur vi fick kontakt med honom, kanske var det genom Billy Bremner. Jag tycker dock mycket om att spela med Geriant så jag hoppas och tror på fortsatt samarbete i framtiden.

Om gruppens framtidsplaner i övrigt berättar Joakim att de hoppas att den senaste skivan 24-7 ska få ett positivt mottagande och gärna ge en ny guldskiva. Han avslöjar också att de ska spela in en ny liveskiva i sommar och att bandet har förhoppningar om att även slå utomlands.

Text: Georg Ryttman
Foto: Pressbild

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]