Mike Bella – äkta honky tonk!

Mike Bella – äkta honky tonk!

Mike Bella är en återkommande gäst på de svenska countryscenerna och en av dem som vigt sitt liv åt att framföra äkta honky tonk. Han är aktuell med en ny cd och jag kontaktade honom för att få lite mer information.

Mike berättar att han började spela trummor i sin pappas band – The Hi Fi’s – när han bara var åtta år.

– Vi turnerade mycket i mellanvästern och uppträdde på en massa honky tonks. Pappa spelade Buck Owens-låtar och västkustmusik, och jag tror att min delaktighet i bandet hjälpte mig att förstå vad musik handlar om.

Mike Bella är influerad av George Jones, Merle Haggard, Wynn Stewart, Conway Twitty och Charles Pride. Det är dock ingen hemlighet att hans största förebild är Buck Owens.

– Jag förälskade mig i hans musik på grund av kombinationen av enkelheten i musiken, The Buckaroos, som var själva ryggraden, och det faktum att de hade stil!

Mikes enda önskan i livet är att få spela med sin stora idol på scen. Han berättar att han ännu inte haft tillfälle att föreslå detta och att han var inbjuden till Bucks Birthday Bash förra året i augusti.

– Tyvärr så var jag på turné i Europa då, så jag fick inte möjlighet att prata med honom. Vi planerar dock att besöka Bakersfield nästa år istället.

År 1994 flyttade Mike till Nashville för att satsa på sin musikaliska karriär. Jag frågar varför han inte valde Austin, Texas istället, som så många andra artister som spelar traditionell countrymusik?

– Jag känner att om man ska flytta så ska man göra det för att förbättra sig själv. Genom att flytta till Nashville så fick jag chans att lära mig affärsdelen inom musikindustrin. Skulle jag ha flyttat till Austin, eller någon annanstans, så skulle jag ha rört mig i sidled och inte framåt. Jag spelade redan på mellanvästernscenen och det fungerade bra, så jag behövde ta ett kliv framåt.
– Som man kan höra på min cd bär jag alla mina musikaliska influenser inom mig och min musik. Min stil är hard core honky tonk country och så kommer det att förbli.

Allt har dock inte varit en dans på rosor, utan Mike har fått kämpa för att komma framåt.

– Det har varit riktigt svårt. Du måste arbeta på karriären varje dag och pröva nya saker för att se om de fungerar. Ingen väntar på att få hjälpa dig. Det är som de säger: ”Sånt händer bara på film.” Vi fick ge upp en hel del när vi flyttade till Nashville och jag tror att det också är därför vi har kommit så här långt.

Mike Bella har nyligen släppt sin fjärde skiva Lost In The Shuffle. Han säger att han tycker det är den bästa cd han har givit ut så här långt. Alla sångerna på albumet har Mike valt ut för att de har en särskilt innebörd för honom.

– Jag tror att folk skulle behöva sätta sig ner och verkligen lyssna på sångerna och inte bara på musiken, så skulle de få en annan betydelse.

Som vanligt på Mikes skivor så spelar han bara in covers. Har han då inga planer på att skriva egna sånger?

– Det är inte det att jag inte har försökt, utan det känns bara inte rätt för mig. Jag överlåter det till låtskrivarna, och tro mig, det finns en uppsjö av dem i stan.

Samtliga Mikes skivor är inspelade på den egna etiketten Five Star Entertainment.

– Vi är tre stycken som äger Five Star. Jag föredrar att spela in på egen etikett då jag kan styra produktionen själv och det är så jag vill ha det.

Förutom i Skandinavien så uppträder Mike en hel del i övriga Europa. Han har till och med en egen agent i Sverige som bokar spelningarna på den här sidan Atlanten.

– Den europeiska marknaden är väldigt bra för mig. De älskar fortfarande den musikstil jag spelar och vi möts på ett helt underbart plan. Fansen är fantastiska. Jag älskar dem allihop!

Med sig på Europaturnéerna har han samma gäng som under de senaste sju åren.

– Det är Göteborgsbandet The Blue Boys, med Martin Johannesson på steelgitarr, JR Lundqvist på munspel och lead gitarr, Danny West på bas samt Anders Olsen på trummor. Det händer dock att vi måste byta ut någon medlem tillfälligt när spelschemat inte stämmer. Då använder vi särskilda inhoppare.

I dagsläget har Mike inga bokade spelningar i Sverige för 2006, men han räknar med att det blir ändring på det. Om framtidsplanerna säger han:

– Vi håller just nu på att sätta samman en USA-turné och jag har för avsikt att turnéra mer än någonsin i Europa de närmaste åren. Därutöver är jag på ständig jakt efter nya låtar till mina skivor.

Eftersom countrymusik passar lika bra på julen som sommaren, ber jag Mike avsluta intervjun med att berätta vad julen innebär för honom.

– För mig handlar julen om att se tillbaka på alla år som gått, att samla hela familjen och att försöka hålla familjetraditionerna vid liv.

Text: Georg Ryttman
Foto: Pressbild

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]