Bobby Flores till 100 procent!

Bobby Flores till 100 procent!

Bobby Flores är inte känd för den stora massan, ändå har han medverkat på över 300 skivor, spelat in en handfull egna, fått en massa utmärkelser och turnerat med ett flertal välkända namn.

Bobby är multiinstrumentalist och har studerat musikteori, klassisk violin och gitarr. Han hanterar såväl rock och latino som jazz och klassiskt, men det är country som ligger honom varmast om hjärtat.

– Det beror på att det var country jag växte upp med. Den musiken lärde jag känna och älska först. Jag har alltid varit förtjust i steel gitarr, till och med mer än fiol som är mitt huvudinstrument.

Fick en tidig start på karriären 

Bobbys föräldrar sjöng bägge två och hans far spelade gitarr och dragspel. Hans farfar sjöng ofta och spelade tolvsträngad gitarr i hemmet, så Bobby fick en hel del musik till livs när han var minderårig.

– Jag började själv spela gitarr och sjunga när jag bara var sex år och uppträdde på dansställen för countrymusik när jag var nio.

Bobby berättar att han trots sin breda musikaliska bakgrund är purist och att han i sitt egna band kör med två fiolspelare, en steelgitarrist – Randy Reinhard – och ett gäng killar som alla är specialister på sina instrument.  

– När jag lyssnar på eller själv spelar jazz så går jag automatiskt tillbaka till den stil som Charlie Parker, Miles Davis, John Coltrane, Dave Brubeck och Hank Garland spelade, utan att blanda upp den med modern fusion. När jag istället spelar fusion jazz så vill jag att den ska låta därefter. Vad gäller country så föredrar jag fortfarande den gamla stilen. Ray Price, Faron Young, Johnny Bush, Darrell McCall och Johnny Paycheck är country när den är som bäst. Det är därför jag spelar traditionell country med mitt band. Vi spelar en massa fyrfyror, dans shuffles, några valser och western swing. Det är då vi känner oss hemma.

Under uppväxtåren lyssnade Bobby mycket på Merle Haggard, Hank Williams Sr., Tammy Wynette och Buck Owens.  

– Mina främsta influenser är nog ändå Ray Price, Johnny Bush och Darrell McCall, men jag är också ett stort Marty Robbins fan.

Har spelat med många av de stora

Bobby Flores första skiva var en vinylsingel med Ray Price, vilken han senare inte bara skulle komma att spela med, utan också leda dennes stråksektion i många år. Han fick därmed tillfälle att spela med sin gamla hjälte, den numera bortgångne Blondie Calderon, som var Rays bandledare under ca 30 år.

– Där hade jag också nöjet att dela buss och spela med Jimmy Day. Mitt första turnégig var med Johnny Bush. Jag har haft förmånen att få arbeta med många artister och musiker som betytt mycket för mig. Jag är väldigt lyckligt lottad för alla de möjligheter jag har fått.

Trots alla de musiker Bobby Flores har spelat med hittills så har han ett par favoriter som han gärna skulle vilja uppträda med, men inte har fått chansen till.

– Min ultimata önskan vore att få spela dubbla fioler med Tommy Jackson, Gud bevare hans själ. Därutöver finns det många musiker jag skulle vilja arbeta med. Jag har till exempel aldrig fått möjlighet att spela med Buddy Emmons, trots att vi bägge medverkat på samma skivor vid några tillfällen.

Bobby Flores Band

Det känns som att Bobby satsar alltmer på sitt eget Bobby Flores Band. På det svarar han att han i första hand ser sig som en uppträdande artist, men att han också trivs som studiomusiker och att det är genom den möjligheten han har kunnat försörja sin familj.

– Studioarbetet ger mig också möjlighet att utvecklas musikaliskt. Studion är som ett gigantiskt mikroskop, eftersom varje liten sak du spelar eller sjunger märks så kraftigt att den exponerar ens brister, vilket är väldigt nyttigt när man ständigt strävar efter att bli bättre.

Bobbys senaste album Too Many Rivers innehåller många covers, bl.a. av Bob Wills, Kitty Wells och Willie Nelson. Jag ber honom berätta om hur han ser på att skriva eget material.

– Även om jag skriver en del själv, så skriver jag oftast musik tillsammans med andra. De gamla låtarna är väldigt svåra att överträffa. Jag hör ingenting nytt som kan mäta sig med dem. Jag skriver alltmer instrumentala låtar som jag gärna skulle vilja ha med på min nästa skiva. Jag har dock inget emot att spela covers så länge låtarna är riktigt bra. Känner jag att folk har glömt dem eller att de skulle tycka om att höra mina versioner av sångerna så spelar jag gärna in dem.

Egen etikett

Trots det gedigna schemat som både soloartist och studiomusiker så driver Bobby Flores sitt egna skivbolag Yellow Rose Records, med artister som Amber Digby, Jim Byrom, Christine Mims och Gene & La Vada Triesch.

– Den huvudsakliga anledningen till att jag startade Yellow Rose Records var att jag ville ha en central plats för mina projekt. Jag kände att det skulle bli lättare att identifiera mitt arbete om jag samlade det på en etikett. Min gode vän och steelgitarrist Al Michalczak driver bolaget tillsammans med mig. Vårt mål är att satsa på bra traditionell countrymusik, även om vi har några artister som spelar en mer modern country samt några enastående kristna countryartister. Vi vill skapa ett större intresse för den fantastiska countryscenen och alla talanger i området kring San Antonio, Texas, och kanske tjäna en extra slant samtidigt.

Bobby berättar att han och Al Michalczak främst letar efter unika artister som är ärliga i sin musik. Amber Digby som nyligen skrev under för Yellow Rose är i Bobbys tycke den främsta unga kvinnliga sångerskan inom traditionell country i dagsläget.  

– Vi har flera nya artister som jag producerar  just nu och som jag är väldigt exalterad över. Katherine Dawn är en lokal singer/songwriter som är väldigt begåvad. Hon är mer åt det amerikanska folkcountryhållet. Hon är lika duktig på att skriva låtar som på att spela gitarr. Hennes album är snart färdigt. Karley Houston är en nutida countryartist som har en otroligt unik och vacker röst. Vi är även i slutskedet med hennes album och jag har just gjort klart ett kristet album med Glenda Raye, som är en väninna till mig. Hon och hennes dotter Jana har ett underbart ministerium och det här albumet är ett av de bästa kristna countryalbumen någonsin!

Kampsport och schack     

När Bobby inte turnerar eller är i studion arbetar han som instruktör i Tae Kwon Do, jagar, fiskar och spelar schack.

– Kampsporter har varit en del av mig sedan jag var ung. Det ger mig möjlighet att kontinuerligt utmana mig själv fysiskt och mentalt. Det samspelar perfekt med musik. I ett gammalt asiatiskt tempel måste man mästra musik likväl som matematik och många andra sidor av livet för att kallas för ”mästare”. Det är därför de tillägnar hela sina liv åt dessa studier.
– Jag får tillfälle att fiska och jaga ibland, men inte på samma sätt som förr i tiden. Min favoritgrej är att ge mig ut på en lugn flod i en kanot och sitta där och fiska hela dagen. När det gäller schack så var Blondie Calderon den bäste jag någonsin mött. Jag spelar lite då och då, men det är väldigt svårt att få tiden att räcka till.

Trivs i Sverige

Bobby Flores har starka band till Sverige, som är honom mycket kärt. För andra året i rad uppträdde han i Furuvik och i januari spelade Bobby på en privat födelsedagsfest i Stockholm.

– Det var för min vän Eddie Eriksson. Jag fick också möjlighet att arbeta med min gode vän Janne Lindgren och hans band Country Minstrels. Det var underbart att åka utmed den svenska landsbygden, besöka Gamla Stan, smaka den utsökta maten och framför allt att möta den vänlighet människorna visade och känna deras stöd för countrymusiken.

Text och foto: Georg Ryttman

[Artikeln är ursprungligen publicerad i Country Gazetten]